Żółte curry z rybą i fasolką szparagową
Kurkuma, zwana inaczej ostryżem, jest niezwykle uniwersalną rośliną. Używana jest jako przyprawa, przy produkcji leków i kosmetyków. W Indiach służy jako środek przyspieszający gojenie ran. Nic dziwnego – posiada silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Kurkuma nadaje charakterystyczny, żółty kolor mieszance curry, której jest składnikiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 500 g filetów z dorsza, morszczuka lub mintaja (wykorzystano filet z dorsza)
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 strączek chili (jeśli chcemy, aby curry było ostre)
- 50 g masła klarowanego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 150 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- sól do smaku
- Cebulę, imbir, połowę strączka chili oraz czosnek obieramy i siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę wraz z posiekanym chili. Dodajemy kmin rzymski i kurkumę.
- Podsmażamy ok. 2 minuty i dodajemy czosnek i imbir. Ponownie podsmażamy ok. 2 minuty.
- Wrzucamy obraną i pokrojoną fasolkę szparagową, delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie przyprawy oblepiły strączki i wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 minut.
- Filety rybne myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w paski, solimy i obsmażamy z obu stron.
- Do curry dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i gotujemy ok. 15 minut.
- Nakładamy na talerze lub do miseczek i przyozdabiamy pociętym w talarki strączkiem chili i listkiem pietruszki. Curry podajemy razem z ryżem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze