Żółte curry z rybą i fasolką szparagową

Kurkuma, zwana inaczej ostryżem, jest niezwykle uniwersalną rośliną. Używana jest jako przyprawa, przy produkcji leków i kosmetyków. W Indiach służy jako środek przyspieszający gojenie ran. Nic dziwnego – posiada silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Kurkuma nadaje charakterystyczny, żółty kolor mieszance curry, której jest składnikiem.

CurryCurry
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza, morszczuka lub mintaja (wykorzystano filet z dorsza)
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 strączek chili (jeśli chcemy, aby curry było ostre)
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 150 ml śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • sól do smaku

Przepis

  • Cebulę, imbir, połowę strączka chili oraz czosnek obieramy i siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę wraz z posiekanym chili. Dodajemy kmin rzymski i kurkumę.
  • Podsmażamy ok. 2 minuty i dodajemy czosnek i imbir. Ponownie podsmażamy ok. 2 minuty.
  • Wrzucamy obraną i pokrojoną fasolkę szparagową, delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie przyprawy oblepiły strączki i wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 minut.
  • Filety rybne myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w paski, solimy i obsmażamy z obu stron.
  • Do curry dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i gotujemy ok. 15 minut.
  • Nakładamy na talerze lub do miseczek i przyozdabiamy pociętym w talarki strączkiem chili i listkiem pietruszki. Curry podajemy razem z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne