Zimowa rozgrzewka
Czy dieta może pomóc w przetrwaniu zimowych chłodów? Podpowiadamy, co warto jeść, by zimą nie marznąć, a przy tym zapewnić sprawne funkcjonowanie organizmu, który w najbliższych miesiącach narażony będzie na naprawdę trudne warunki.
Czy dieta może pomóc w przetrwaniu zimowych chłodów? Podpowiadamy, co warto jeść, by zimą nie marznąć, a przy tym zapewnić sprawne funkcjonowanie organizmu, który w najbliższych miesiącach narażony będzie na naprawdę trudne warunki.
Zimą najłatwiej „złapać" wirusa. To one są odpowiedzialne za infekcje, na które zapadamy. Powodów tego jest kilka. Więcej czasu spędzamy w ogrzewanych pomieszczeniach, co powoduje wysuszenie śluzówki w nosie i gardle, a to ułatwia atak wirusom na nasz system odpornościowy. Ponadto mamy częstszy kontakt z osobami już zarażonymi. No i w końcu pogoda. Niskie temperatury, wilgoć, wiatr to duże wyzwanie dla ludzkiego organizmu. Oto kilka propozycji, które pomogą się rozgrzać i wzmocnić zimową porą.
Rozgrzewające przyprawy
- Istnieją przyprawy, które są dobre na wszystko. Do nich należy imbir, bo ma korzystny wpływ m.in. na trawienie i krążenie krwi, a co za tym idzie ma właściwości rozgrzewające - mówi Ewa Ceborska, dietetyk z warszawskiej poradni dietetycznej Food&Diet.
By wykorzystać cudowne właściwości imbiru, można sporządzić z niego napar, który z pewnością sprawi, że zrobi się cieplej. Wystarczy kilka kawałków imbiru wrzucić do wrzątku, później je odcedzić, a do wywaru dodać mleko (niekoniecznie), miód, cytrynę i odrobinę cynamonu.
Cynamon i kardamon to kolejne przyprawy, które poleca Ewa Ceborska. W obu przypadkach już sam wspaniały aromat rozgrzewa. Nic dziwnego, cynamon przez wieki stosowany był w medycynie ludowej jako lek na przeziębienie i ogólne osłabienie organizmu.
Można go dodać do herbaty, grzanego wina czy piwa, kompotu, no i oczywiście do wypieków, choć w tym wypadku nie doszukujmy się właściwości „leczniczych", a raczej czystej przyjemności.
Polecamy kruche koperty z jabłkami.
Do sporządzenia ciasta potrzebne będą: 40 dag drożdży, kostka margaryny lub masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 4 szklanki mąki, szczypta soli.
Ciasto należy wyrobić, rozwałkować na grubość ok.0,5cm, wyciąć z niego kwadraty. Na środku każdego ułożyć wcześniej obrane, pokrojone drobno jabłka oprószone cynamonem. Złożyć w kopertę, ułożyć na blasze i piec około 20 minut w temperaturze 200°C. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Zapach cynamonu w połączeniu z jabłkami jest wspaniały, dlatego też to dobra propozycja przed zbliżającymi się świętami.
Kardamon jest znacznie mniej popularną, ale posiadającą również mnóstwo zalet przyprawą. Charakteryzuje się intensywnym korzennym zapachem, ma delikatne właściwości przeciwwirusowe i wzmacniające organizm. Dodany do kawy silnie rozgrzewa.
Aby przyrządzić taki napój, należy odrobinę mielonego kardamonu lub kilka zmiażdżonych w moździerzu ziarenek dodać do dobrej mielonej kawy i zagotować. Naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.
Czosnek i cebula - cudowny duet
O fenomenalnych właściwościach czosnku i cebuli można by napisać wiele. Z pewnością także i to, że mają właściwości antybakteryjne. Zimą warto po nie sięgnąć, bo pomogą wzmocnić odporność, a i skutecznie będą walczyć z przeziębieniem. Najsilniej działają w postaci nieprzetworzonej, tzn. jedzone na surowo. Niestety, nie każdy lubi ten ostry smak, a i zapach obu warzyw może skutecznie do tego zniechęcić.
Warto zatem wypróbować surówkę z marchwi z dodatkiem czosnku, która jest smaczna i ma naprawdę zaskakujący smak.
Pół kilograma marchewki należy obrać, po czym dość mocno ją rozdrobnić przy użyciu na przykład blendera. Do tego przecisnąć przez praskę jeden duży ząbek czosnku, dodać sól i pieprz, a na końcu majonez.
Cenna kasza
Zimą, gdy jest naprawdę chłodno, dobrze jest dietę wzbogacić w grube kasze. Okazuje się, że powinno się sięgnąć po jej dwa rodzaje.
- Pęczak jest najzdrowszy, stanowi dobre źródło energii, bardzo pobudza przemianę materii, a co z tym związane, wydzielanie ciepła - tłumaczy Ewa Ceborska. - Drugim gatunkiem wartym polecenia jest kasza gryczana - korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i minerałów.
Oba rodzaje kaszy można spożywać z warzywami, twarogiem, jajkami czy jako dodatek do mięs. Prostą i smaczną potrawą jest właśnie zapiekana kasza pęczak z jajkami.
Wystarczy szklankę kaszy ugotować w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę i marchew zeszklić na maśle, wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać, po czym zrobić kilka wgłębień i wbić do nich surowe jaja, je także posypać solą i pieprzem. Zapiec w piekarniku, a pod koniec pieczenia posypać tartym żółtym serem. Oczywiście do tego dania można dołożyć więcej warzyw według upodobań.
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki okażą się pomocne. Pewne jest, że warto przeanalizować i być może zweryfikować sposób odżywiania zimą. Istnieje duża szansa, że uchroni to nas przed chorobami i pozwoli przetrwać chłodne dni w dobrym zdrowiu.
Aleksandra Dwórznik