WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zimne napoje? Czas na kostkarkę!

Czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na ulgę w upalny dzień niż chłodny napój z grzechoczącymi w szklance kostkami lodu? Tegoroczne lato nie rozpieszcza miłośników umiarkowanych temperatur – chociaż zdarzają się dni chmurne i burzowe, jest wyjątkowo ciepło, a temperatury utrzymują się grubo powyżej 25 stopni C. Coraz częściej szukamy więc ratunku w chłodnych napojach, a zwłaszcza w czasie weekendów ciężko w sklepie dostać worek z lodem. Rozwiązaniem jest domowa kostkarka do lodu.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Nie tylko latem

Oczywiście kostkarka do lodu stanowi niezwykle pożądany sprzęt w miesiącach letnich, by schładzać napoje – kilka kostek nie zaszkodzi nawet w sytuacji, gdy napój spędził wcześniej dużo czasu w lodówce, nie mówiąc o butelkach stojących w temperaturze pokojowej. Może przydać się podczas przyjęć, gdy nie mamy w chłodziarce zbyt dużo miejsca na obniżenie temperatury serwowanych napojów. Każdy kto gotuje wie ponadto, że lód nadaje się nie tylko do drinków i napojów. Jest wręcz niezbędny w procesach kulinarnych – chłodzone w kostkach lodu zblanszowane warzywa nie tracą koloru; lód jest jedynym rozwiązaniem, aby schłodzić (a nie rozwodnić!) ciasto na tempurę. Przykłady zastosowania lodu w gastronomii można by mnożyć.

Kostkarka wolnostojąca czy w lodówce?

Aby odpowiedzieć na to pytanie i zdecydować się na zakup, warto rozważyć rzeczywiste potrzeby i zadania, które przed sprzętem postawimy. Siłą rzeczy, kostkarka w lodówce ogranicza miejsce wewnątrz, co przy licznej rodzinie lub niezbyt pojemnej chłodziarce może stanowić utrudnienie. Warto również zastanowić się, czy ze sprzętu planujemy korzystać jedynie stacjonarnie, czy chcielibyśmy móc zabrać go np. na działkę – oczywiście kostkarka wbudowana w tym wypadku całkowicie odpada. Ponadto ciężko wyobrazić sobie, by ktoś rezygnował z obecnej lodówki tylko dlatego, że nie robi automatycznie lodu – więc ta opcja zdecydowanie warta jest rozważenia, ale głównie dla osób szukających nowej chłodziarki.

kostkarka
© materiały partnera

Na co zwrócić uwagę wybierając kostkarkę?

Jest kilka parametrów wolnostojącej kostkarki, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze nowego sprzętu.

Pojemnik na wodę – jego pojemność i łatwość obsługi; najbardziej pojemne mieszczą ok. 3 litrów wody

Koszyk na lód – pojemność koszyka lub szuflady będzie determinowała zdolność do przechowywania określonych ilości gotowego lodu

Czas mrożenia – czas tzw. cykli mrożenia; dostępne modele oferują od 30 min do nawet błyskawicznych 6 min w trybie szybkim

Wydajność – czyli ile kostek tworzy kostkarka w czasie jednego cyklu; najlepsze modele mogą ich wytworzyć nawet 15 (wydajność bywa również opisywana w kilogramach na dobę)

Moc urządzenia – pobór mocy (zazwyczaj od 90 – 160 W, chociaż zdarzają się mocniejsze modele) ma znaczący wpływ zarówno na wydajność, jak i zużycie energii elektrycznej

Funkcje dodatkowe – takie jak na przykład kruszenie zrobionego lodu lub możliwość regulacji wielkości mrożonych kostek

Komfort korzystania – zarówno jeśli chodzi o obsługę (np. wyświetlacz, panel dotykowy), jak i cichą pracę – nikt nie chce w kuchni regularnie słuchać dźwięków jak przy startującym odrzutowcu

kostkarka
© materiały partnera

Do czego kostki wrzucać?

W upalne dni nic nie zastąpi pysznej, chłodnej lemoniady. Klasyczna – od czego zresztą pochodzi jej nazwa – składa się w głównej mierze z soku z cytryn i wody (czasem dosładzanych lub wzbogaconych liśćmi mięty). Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości lub sami szukamy odmiany, możemy sięgnąć po mniej znane połączenia:

Lemoniada arbuzowa – do jej przygotowania potrzebne będą ok. 1,5 kg arbuza, 3 soczyste cytryny, ok. 100 gramów cukru i 0,5 litra wody. Pokrojony miąższ z arbuza, oczyszczony z pestek, zasypujemy cukrem (można użyć miodu lub dwóch łyżeczek stewii). Całość blendujemy, dodajemy wodę (wedle upodobań może być gazowana) i dokładnie mieszamy.

Lemoniada truskawkowa – do przygotowania potrzebne ok. 0,5 kg truskawek, 4-5 soczystych limonek, ok 150g cukru, 5 szklanek wody i mięta. Truskawki mogą być świeże (należy je dokładnie umyć i oczyścić z szypułek) lub mrożone. W jednej szklance ciepłej wody rozpuścić dokładnie cukier. Powstałym syropem zalać truskawki, dodać pozostałą wodę i sok z wyciśniętych limonek, całość blendujemy i dekorujemy listkami mięty

Lemoniada z imbirem i kurkumą – do jej przyrządzenia potrzebne będą kawałek świeżego imbiru (2-3 cm), pół łyżeczki kurkumy, sok z 2-3 limonek, miód do smaku. Obrany i pokrojony drobno imbir zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu odcedzamy imbir, dodajemy kurkumę, sok z limonki i miód do smaku.

Wszystkie lemoniady serwujemy ze sporą ilością kostek lodu wyciągniętych prosto z naszej nowej kostkarki.

Materiał partnera: Media Expert
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Advertisement