Ziemniaki z ogniska. Klasyczne wakacyjne danie
Ziemniaki pieczone w ogniu to klasyczne wakacyjne danie. Polecamy, jak najlepiej je przyrządzić.
Czas pieczenia zależy przede wszystkim od rozmiaru ziemniaków. Najlepiej, jeśli są podobnej wielkości, wtedy będą się piec w równym tempie. Wybierając warzywa na ognisko zwróć też uwagę na ich fakturę i kolor.
Umyte ziemniaki owiń folią aluminowią. Nie wkładaj ich do żywego ognia. Zamiast upiec się, spłoną. Znajdź miejsce w obrębie ogniska oddalone od palącego się drewna na kilkanaście centymetrów i zakop ziemniaki w tlącym się żarze. Pilnuj, by popiół nie wygasł, bo w zimnym pyle ziemniaki pozostaną surowe.
Pieczenie powinno trwać niewiele ponad godzinę. Możesz przesuwać i obracać ziemniaki w ognisku, uważając by nie znalazły się zbyt blisko lub zbyt daleko od ognia. Aby upewnić się czy są już gotowe, nakłuj je lub spróbuj kawałka.
Gotowe ziemniaki posyp solą i masłem. Możesz dodać twarożek lub śmietanę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl