Ziemniaki tracą witaminę C. Da się tego uniknąć – wystarczy jeden składnik!

Niegdyś krytykowane za kaloryczność i brak większej wartości odżywczej, dziś doceniane i szeroko propagowane. Niestety wysoka zawartość witaminy C w ziemniakach ulega degradacji pod wpływem gotowania. Czy da się tego uniknąć?

Gotowane ziemniakiGotowanie ziemniaków powoduje straty w witaminie C
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Witamina C w ziemniakach

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, znajduje się w dużych ilościach w warzywach i owocach. Niestety kwas askorbinowy jest wrażliwy na temperaturę, stąd jakakolwiek obróbka termiczna powoduje niekiedy bardzo duże straty witaminy.

Tak jest w przypadku ziemniaków. Jeden średniej wielkości ziemniak zawiera ok. 16 mg witaminy C, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie człowieka to ok. 60 mg. Niestety surowe bulwy są trujące, bo zawierające toksyczne dla ludzkiego organizmu glikoalkaloidy. Gotowanie neutralizuje tę truciznę, ale przy okazji powoduje znaczne straty witaminy C – od 60 do 88 procent!

Czy da się tego uniknąć? Owszem, jest jeden sposób.

Zdrowe gotowanie ziemniaków

Jak zatrzymać witaminę C w ziemniakach?

By zminimalizować straty witaminy C w ziemniakach po ugotowaniu, wystarczy do garnka wrzucić jedną, pokrojoną na kawałki marchew. Jak to możliwe? Marchew jest źródłem beta-karotenu, który częściowo chroni bulwę ziemniaka przed utratą witaminy C.

O czym jeszcze warto pamiętać? Ziemniaki należy wrzucić do wrzątku, a nie do zimnej wody. Co więcej, gotowanie ziemniaków w nieosolonej wodzie powoduje straty rzędu aż 88 procent witaminy C. W posolonej wodzie ta strata jest dużo mniejsza – 66 procent.

Ziemniaki w mundurkach
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce