Ziemniaki tracą witaminę C. Da się tego uniknąć – wystarczy jeden składnik!

Niegdyś krytykowane za kaloryczność i brak większej wartości odżywczej, dziś doceniane i szeroko propagowane. Niestety wysoka zawartość witaminy C w ziemniakach ulega degradacji pod wpływem gotowania. Czy da się tego uniknąć?

Gotowane ziemniakiGotowanie ziemniaków powoduje straty w witaminie C
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Witamina C w ziemniakach

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, znajduje się w dużych ilościach w warzywach i owocach. Niestety kwas askorbinowy jest wrażliwy na temperaturę, stąd jakakolwiek obróbka termiczna powoduje niekiedy bardzo duże straty witaminy.

Tak jest w przypadku ziemniaków. Jeden średniej wielkości ziemniak zawiera ok. 16 mg witaminy C, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie człowieka to ok. 60 mg. Niestety surowe bulwy są trujące, bo zawierające toksyczne dla ludzkiego organizmu glikoalkaloidy. Gotowanie neutralizuje tę truciznę, ale przy okazji powoduje znaczne straty witaminy C – od 60 do 88 procent!

Czy da się tego uniknąć? Owszem, jest jeden sposób.

Zdrowe gotowanie ziemniaków

Jak zatrzymać witaminę C w ziemniakach?

By zminimalizować straty witaminy C w ziemniakach po ugotowaniu, wystarczy do garnka wrzucić jedną, pokrojoną na kawałki marchew. Jak to możliwe? Marchew jest źródłem beta-karotenu, który częściowo chroni bulwę ziemniaka przed utratą witaminy C.

O czym jeszcze warto pamiętać? Ziemniaki należy wrzucić do wrzątku, a nie do zimnej wody. Co więcej, gotowanie ziemniaków w nieosolonej wodzie powoduje straty rzędu aż 88 procent witaminy C. W posolonej wodzie ta strata jest dużo mniejsza – 66 procent.

Ziemniaki w mundurkach
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne