Trwa ładowanie...
d2brt7p
11-12-2020 16:01

Ziemniaki Hasselback z bekonem. Przystawka, która zapada w pamięć na długo

Przepis

Ziemniaki w tej postaci powstały 200 lat temu w Szwecji w restauracji Hasselbacken. Mimo upływu lat ziemniaki Hasselback są przystawką, która wciąż święci tryumfy i zna ją cały świat. Nic dziwnego, ziemniaki w takim wydaniu są i pyszne, i efektowne.

d2brt7p
4.7
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 300 g cienko krojonego, podzielonego na małe kawałki bekonu
  • sól i świeżo mielony pieprz, suszony rozmaryn
  • olej
Przepis
  • Ziemniaki porządnie wyszorować i osuszyć.
  • Każdy ziemniak nacinać bardzo ostrym nożem, tworząc cienkie plasterki (około 2 mm), tak by nie przeciąć bulwy do końca. Można w tym celu wykorzystać drewnianą łyżkę – gdy położymy na niej ziemniaka, uniemożliwi to przypadkowe przecięcie go do końca.
  • Delikatnie rozchylić każde nacięcie, tworząc kieszonkę. Wsuwać pomiędzy plastry ziemniaków kawałki bekonu.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą oraz oprószyć delikatnie rozmarynem. Nakryć naczynie i wsunąć ziemniaki do piekarnika na około 20 minut, a po upływie tego czasu delikatnie poobracać ziemniaki na drugą stronę i piec przez kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia warto kontrolować miękkość ziemniaków.

Podawać jako dodatek do dania głównego lub z miksem sałat i dressingiem. Ziemniaki Hasselback z bekonem będą świetnie smakować również w towarzystwie sosu czosnkowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Ziemniaki Hasselback z bekonem. Przystawka, która zapada w pamięć na długo
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

41
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
d2brt7p
d2brt7p
d2brt7p
Więcej tematów
d2brt7p

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj