Ziemniaki Hasselback z bekonem. Przystawka, która zapada w pamięć na długo

Ziemniaki w tej postaci powstały 200 lat temu w Szwecji w restauracji Hasselbacken. Mimo upływu lat ziemniaki Hasselback są przystawką, która wciąż święci tryumfy i zna ją cały świat. Nic dziwnego, ziemniaki w takim wydaniu są i pyszne, i efektowne.

Ziemniaki Hasselback z bekonemZiemniaki Hasselback z bekonem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 300 g cienko krojonego, podzielonego na małe kawałki bekonu
  • sól i świeżo mielony pieprz, suszony rozmaryn
  • olej

Przepis

  • Ziemniaki porządnie wyszorować i osuszyć.
  • Każdy ziemniak nacinać bardzo ostrym nożem, tworząc cienkie plasterki (około 2 mm), tak by nie przeciąć bulwy do końca. Można w tym celu wykorzystać drewnianą łyżkę – gdy położymy na niej ziemniaka, uniemożliwi to przypadkowe przecięcie go do końca.
  • Delikatnie rozchylić każde nacięcie, tworząc kieszonkę. Wsuwać pomiędzy plastry ziemniaków kawałki bekonu.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą oraz oprószyć delikatnie rozmarynem. Nakryć naczynie i wsunąć ziemniaki do piekarnika na około 20 minut, a po upływie tego czasu delikatnie poobracać ziemniaki na drugą stronę i piec przez kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia warto kontrolować miękkość ziemniaków.

Przepis

Podawać jako dodatek do dania głównego lub z miksem sałat i dressingiem. Ziemniaki Hasselback z bekonem będą świetnie smakować również w towarzystwie sosu czosnkowego.

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć