Ziemniaki Hasselback z bekonem. Przystawka, która zapada w pamięć na długo
Ziemniaki w tej postaci powstały 200 lat temu w Szwecji w restauracji Hasselbacken. Mimo upływu lat ziemniaki Hasselback są przystawką, która wciąż święci tryumfy i zna ją cały świat. Nic dziwnego, ziemniaki w takim wydaniu są i pyszne, i efektowne.
Czas przygotowania: |
- 1 kg średniej wielkości ziemniaków
- 300 g cienko krojonego, podzielonego na małe kawałki bekonu
- sól i świeżo mielony pieprz, suszony rozmaryn
- olej
- Ziemniaki porządnie wyszorować i osuszyć.
- Każdy ziemniak nacinać bardzo ostrym nożem, tworząc cienkie plasterki (około 2 mm), tak by nie przeciąć bulwy do końca. Można w tym celu wykorzystać drewnianą łyżkę – gdy położymy na niej ziemniaka, uniemożliwi to przypadkowe przecięcie go do końca.
- Delikatnie rozchylić każde nacięcie, tworząc kieszonkę. Wsuwać pomiędzy plastry ziemniaków kawałki bekonu.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą oraz oprószyć delikatnie rozmarynem. Nakryć naczynie i wsunąć ziemniaki do piekarnika na około 20 minut, a po upływie tego czasu delikatnie poobracać ziemniaki na drugą stronę i piec przez kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia warto kontrolować miękkość ziemniaków.
Podawać jako dodatek do dania głównego lub z miksem sałat i dressingiem. Ziemniaki Hasselback z bekonem będą świetnie smakować również w towarzystwie sosu czosnkowego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze