Trwa ładowanie...
dv0nxor
11-12-2020 16:01

Ziemniaki Hasselback z bekonem. Przystawka, która zapada w pamięć na długo

Przepis

Ziemniaki w tej postaci powstały 200 lat temu w Szwecji w restauracji Hasselbacken. Mimo upływu lat ziemniaki Hasselback są przystawką, która wciąż święci tryumfy i zna ją cały świat. Nic dziwnego, ziemniaki w takim wydaniu są i pyszne, i efektowne.

dv0nxor
3.9
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 300 g cienko krojonego, podzielonego na małe kawałki bekonu
  • sól i świeżo mielony pieprz, suszony rozmaryn
  • olej
Przepis
  • Ziemniaki porządnie wyszorować i osuszyć.
  • Każdy ziemniak nacinać bardzo ostrym nożem, tworząc cienkie plasterki (około 2 mm), tak by nie przeciąć bulwy do końca. Można w tym celu wykorzystać drewnianą łyżkę – gdy położymy na niej ziemniaka, uniemożliwi to przypadkowe przecięcie go do końca.
  • Delikatnie rozchylić każde nacięcie, tworząc kieszonkę. Wsuwać pomiędzy plastry ziemniaków kawałki bekonu.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą oraz oprószyć delikatnie rozmarynem. Nakryć naczynie i wsunąć ziemniaki do piekarnika na około 20 minut, a po upływie tego czasu delikatnie poobracać ziemniaki na drugą stronę i piec przez kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia warto kontrolować miękkość ziemniaków.

Podawać jako dodatek do dania głównego lub z miksem sałat i dressingiem. Ziemniaki Hasselback z bekonem będą świetnie smakować również w towarzystwie sosu czosnkowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Ziemniaki Hasselback z bekonem. Przystawka, która zapada w pamięć na długo
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

41
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv0nxor
dv0nxor
dv0nxor
dv0nxor
Więcej tematów
dv0nxor