Bekon – kalorie, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, przepisy
Mięso wieprzowe jest jednym z ulubionych Polaków. Cenimy zwłaszcza schab, łopatkę czy boczek. Bekon i boczek to jednak nie do końca to samo. Zobacz, czym różni się boczek i bekon oraz jak wykorzystać ten ostatni w kuchni.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Bekon – charakterystyka
Bekon to pozbawiony tłuszczu boczek. Mięso jest krojone w cienkie plastry, a następnie peklowane za pomocą soli. Bekon może być smażony albo wędzony. Co ciekawe bekonem nazywa się również inne kawałki mięsa wieprzowego – choćby schab. Jest to bardzo popularny składnik śniadań Amerykanów i mieszkańców Wielkiej Brytanii. W USA i Kanadzie, które wprost opanowała bekonomania, można spotkać to mięso w najrozmaitszych postaciach, np. w znanych naleśnikach – pancakes albo daniach z czekoladą.
Bekon a boczek
Bekon to ulubieniec zwłaszcza Anglików i Amerykanów. W Polsce najpopularniejszym rodzajem mięsa wieprzowego jest oczywiście schab. Ale wielu z nas nie wyobraża też sobie żurku wielkanocnego albo jajecznicy bez dodatku boczku. Boczek to wycinek z dolnej części brzucha wieprzowego o charakterystycznej, mięsno-tłuszczowej strukturze. Choć nazwy te stosuje się niemal zamiennie, istnieje spora różnica między bekonem a boczkiem. Bekon jest bowiem najczęściej pozyskiwany ze schabu i pozbawiany tłuszczu. Smażony na patelni jest bardzo częstym składnikiem znanego brytyjskiego śniadania – jajek na bekonie.
Bekon – kalorie
Bekon jest głównie źródłem tłuszczu i to tłuszczu kontrowersyjnego, bo nasyconego. W 100 g bekonu tłuszczu jest ok. 7 g. Trzeba z nim zatem uważać, ponieważ powoduje wzrost cholesterolu we krwi. Bekon jest także mocno kaloryczny. W 100 g tego produktu jest aż 139 kalorii. Należy również uważać z solą zawartą w bekonie. Jej nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko powstania chorób serca.
Bekon nie jest więc produktem dietetycznym. W określonych sytuacjach może się jednak okazać niezastąpiony. Wszyscy wiemy, jak zbawienne bywa śniadanie w postaci jajek na bekonie, kiedy jesteśmy zmęczeni po imprezie albo czeka nas dzień pełen wyzwań, w trakcie którego zużywamy mnóstwo energii.
Bekon – wartości odżywcze
Bekon to nie samo zło, o czym przekonują nie tylko zwolennicy mięsnego sposobu żywienia, ale także dietetycy. Bekon jest źródłem cennych dla człowieka, pełnowartościowych białek. Zawarte w nim aminokwasy pomagają regulować funkcjonowanie układu nerwowego człowieka, mają wpływ na poprawę nastroju, wzrost koncentracji i lepszą pamięć. Nie bez powodu mówi się także, że tłuszcz jest „nosicielem smaku”. Dlatego dania z bekonem są tak smaczne i nietrudno jest je doprawić. Nie można jednak z przyprawami przesadzać, ponieważ bekon jest bogaty w sól.
Bekon – zastosowanie w kuchni
Najbardziej znanymi daniami z wykorzystaniem bekonu są oczywiście angielskie śniadania, np. jajka na bekonie. Amerykanie przygotowują też pancakes z bekonem, banana zapiekanego w bekonie, a nawet czekoladę z bekonem. Warto zainteresować się także nieco lżejszymi potrawami, jak np. gotowane brokuły z plastrami bekonu czy zupa dyniowa z bekonową posypką na wierzchu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.