Bekon – kalorie, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, przepisy

Mięso wieprzowe jest jednym z ulubionych Polaków. Cenimy zwłaszcza schab, łopatkę czy boczek. Bekon i boczek to jednak nie do końca to samo. Zobacz, czym różni się boczek i bekon oraz jak wykorzystać ten ostatni w kuchni.

Bekon to nieodzowny składnik angielskich śniadań
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Bekon – charakterystyka

Bekon to pozbawiony tłuszczu boczek. Mięso jest krojone w cienkie plastry, a następnie peklowane za pomocą soli. Bekon może być smażony albo wędzony. Co ciekawe bekonem nazywa się również inne kawałki mięsa wieprzowego – choćby schab. Jest to bardzo popularny składnik śniadań Amerykanów i mieszkańców Wielkiej Brytanii. W USA i Kanadzie, które wprost opanowała bekonomania, można spotkać to mięso w najrozmaitszych postaciach, np. w znanych naleśnikach – pancakes albo daniach z czekoladą.

Bekon a boczek

Bekon to ulubieniec zwłaszcza Anglików i Amerykanów. W Polsce najpopularniejszym rodzajem mięsa wieprzowego jest oczywiście schab. Ale wielu z nas nie wyobraża też sobie żurku wielkanocnego albo jajecznicy bez dodatku boczku. Boczek to wycinek z dolnej części brzucha wieprzowego o charakterystycznej, mięsno-tłuszczowej strukturze. Choć nazwy te stosuje się niemal zamiennie, istnieje spora różnica między bekonem a boczkiem. Bekon jest bowiem najczęściej pozyskiwany ze schabu i pozbawiany tłuszczu. Smażony na patelni jest bardzo częstym składnikiem znanego brytyjskiego śniadaniajajek na bekonie.

Bekon – kalorie

Bekon jest głównie źródłem tłuszczu i to tłuszczu kontrowersyjnego, bo nasyconego. W 100 g bekonu tłuszczu jest ok. 7 g. Trzeba z nim zatem uważać, ponieważ powoduje wzrost cholesterolu we krwi. Bekon jest także mocno kaloryczny. W 100 g tego produktu jest aż 139 kalorii. Należy również uważać z solą zawartą w bekonie. Jej nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko powstania chorób serca.

Bekon nie jest więc produktem dietetycznym. W określonych sytuacjach może się jednak okazać niezastąpiony. Wszyscy wiemy, jak zbawienne bywa śniadanie w postaci jajek na bekonie, kiedy jesteśmy zmęczeni po imprezie albo czeka nas dzień pełen wyzwań, w trakcie którego zużywamy mnóstwo energii.

Bekon – wartości odżywcze

Bekon to nie samo zło, o czym przekonują nie tylko zwolennicy mięsnego sposobu żywienia, ale także dietetycy. Bekon jest źródłem cennych dla człowieka, pełnowartościowych białek. Zawarte w nim aminokwasy pomagają regulować funkcjonowanie układu nerwowego człowieka, mają wpływ na poprawę nastroju, wzrost koncentracji i lepszą pamięć. Nie bez powodu mówi się także, że tłuszcz jest „nosicielem smaku”. Dlatego dania z bekonem są tak smaczne i nietrudno jest je doprawić. Nie można jednak z przyprawami przesadzać, ponieważ bekon jest bogaty w sól.

Bekon – zastosowanie w kuchni

Najbardziej znanymi daniami z wykorzystaniem bekonu są oczywiście angielskie śniadania, np. jajka na bekonie. Amerykanie przygotowują też pancakes z bekonem, banana zapiekanego w bekonie, a nawet czekoladę z bekonem. Warto zainteresować się także nieco lżejszymi potrawami, jak np. gotowane brokuły z plastrami bekonu czy zupa dyniowa z bekonową posypką na wierzchu.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów