Bekon – kalorie, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, przepisy

Mięso wieprzowe jest jednym z ulubionych Polaków. Cenimy zwłaszcza schab, łopatkę czy boczek. Bekon i boczek to jednak nie do końca to samo. Zobacz, czym różni się boczek i bekon oraz jak wykorzystać ten ostatni w kuchni.

Bekon to nieodzowny składnik angielskich śniadań
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Bekon – charakterystyka

Bekon to pozbawiony tłuszczu boczek. Mięso jest krojone w cienkie plastry, a następnie peklowane za pomocą soli. Bekon może być smażony albo wędzony. Co ciekawe bekonem nazywa się również inne kawałki mięsa wieprzowego – choćby schab. Jest to bardzo popularny składnik śniadań Amerykanów i mieszkańców Wielkiej Brytanii. W USA i Kanadzie, które wprost opanowała bekonomania, można spotkać to mięso w najrozmaitszych postaciach, np. w znanych naleśnikach – pancakes albo daniach z czekoladą.

Bekon a boczek

Bekon to ulubieniec zwłaszcza Anglików i Amerykanów. W Polsce najpopularniejszym rodzajem mięsa wieprzowego jest oczywiście schab. Ale wielu z nas nie wyobraża też sobie żurku wielkanocnego albo jajecznicy bez dodatku boczku. Boczek to wycinek z dolnej części brzucha wieprzowego o charakterystycznej, mięsno-tłuszczowej strukturze. Choć nazwy te stosuje się niemal zamiennie, istnieje spora różnica między bekonem a boczkiem. Bekon jest bowiem najczęściej pozyskiwany ze schabu i pozbawiany tłuszczu. Smażony na patelni jest bardzo częstym składnikiem znanego brytyjskiego śniadaniajajek na bekonie.

Bekon – kalorie

Bekon jest głównie źródłem tłuszczu i to tłuszczu kontrowersyjnego, bo nasyconego. W 100 g bekonu tłuszczu jest ok. 7 g. Trzeba z nim zatem uważać, ponieważ powoduje wzrost cholesterolu we krwi. Bekon jest także mocno kaloryczny. W 100 g tego produktu jest aż 139 kalorii. Należy również uważać z solą zawartą w bekonie. Jej nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko powstania chorób serca.

Bekon nie jest więc produktem dietetycznym. W określonych sytuacjach może się jednak okazać niezastąpiony. Wszyscy wiemy, jak zbawienne bywa śniadanie w postaci jajek na bekonie, kiedy jesteśmy zmęczeni po imprezie albo czeka nas dzień pełen wyzwań, w trakcie którego zużywamy mnóstwo energii.

Bekon – wartości odżywcze

Bekon to nie samo zło, o czym przekonują nie tylko zwolennicy mięsnego sposobu żywienia, ale także dietetycy. Bekon jest źródłem cennych dla człowieka, pełnowartościowych białek. Zawarte w nim aminokwasy pomagają regulować funkcjonowanie układu nerwowego człowieka, mają wpływ na poprawę nastroju, wzrost koncentracji i lepszą pamięć. Nie bez powodu mówi się także, że tłuszcz jest „nosicielem smaku”. Dlatego dania z bekonem są tak smaczne i nietrudno jest je doprawić. Nie można jednak z przyprawami przesadzać, ponieważ bekon jest bogaty w sól.

Bekon – zastosowanie w kuchni

Najbardziej znanymi daniami z wykorzystaniem bekonu są oczywiście angielskie śniadania, np. jajka na bekonie. Amerykanie przygotowują też pancakes z bekonem, banana zapiekanego w bekonie, a nawet czekoladę z bekonem. Warto zainteresować się także nieco lżejszymi potrawami, jak np. gotowane brokuły z plastrami bekonu czy zupa dyniowa z bekonową posypką na wierzchu.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce