Ziemniaki Hasselback z bekonem. Przystawka, która zapada w pamięć na długo

Ziemniaki w tej postaci powstały 200 lat temu w Szwecji w restauracji Hasselbacken. Mimo upływu lat ziemniaki Hasselback są przystawką, która wciąż święci tryumfy i zna ją cały świat. Nic dziwnego, ziemniaki w takim wydaniu są i pyszne, i efektowne.

Ziemniaki Hasselback z bekonemZiemniaki Hasselback z bekonem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 300 g cienko krojonego, podzielonego na małe kawałki bekonu
  • sól i świeżo mielony pieprz, suszony rozmaryn
  • olej

Przepis

  • Ziemniaki porządnie wyszorować i osuszyć.
  • Każdy ziemniak nacinać bardzo ostrym nożem, tworząc cienkie plasterki (około 2 mm), tak by nie przeciąć bulwy do końca. Można w tym celu wykorzystać drewnianą łyżkę – gdy położymy na niej ziemniaka, uniemożliwi to przypadkowe przecięcie go do końca.
  • Delikatnie rozchylić każde nacięcie, tworząc kieszonkę. Wsuwać pomiędzy plastry ziemniaków kawałki bekonu.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą oraz oprószyć delikatnie rozmarynem. Nakryć naczynie i wsunąć ziemniaki do piekarnika na około 20 minut, a po upływie tego czasu delikatnie poobracać ziemniaki na drugą stronę i piec przez kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia warto kontrolować miękkość ziemniaków.

Przepis

Podawać jako dodatek do dania głównego lub z miksem sałat i dressingiem. Ziemniaki Hasselback z bekonem będą świetnie smakować również w towarzystwie sosu czosnkowego.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm