Trwa ładowanie...
d36g9o4
13-09-2018 09:54

Zerwanie z kulinarną rutyną. Zupa kukurydziana

Przepis

Zupa to zawsze świetny pomysł na obiad. Szukacie zastępstwa dla tradycyjnej pomidorowej? Zupa kukurydziana ze słodkim chlebkiem może być ciekawą propozycją dla miłośników pikantnych potraw. Przepis poleca autorka bloga "Śliwka Węgierka".

d36g9o4
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki

Zupa kukurydziana:

  • 4 plastry boczku, pokrojonego w paski
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 papryczka jalapeno, drobno poszatkowana
  • 3 ziemniaki , pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 szklanki mrożonych ziaren kukurydzy,
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub mrożonego)
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 grillowane filety z kurczaka (rwane mięsko)
  • 1 limonka

Słodki chlebek kukurydziany:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (o konsystencji semoliny lub kaszy manny)
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
Przepis

Zupa kukurydziana:
Na dużej i głębokiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażamy boczek. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy cebulę, papryki, ziemniaki oraz kukurydzę. Dopraw solą oraz pieprzem. Smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przygotuj większy garnek. Połowę porcji z patelni zmiksuj i przelej do garnka. Dodaj nie zmiksowaną zawartość patelni. Wlej mleko oraz bulion. Dopraw tymiankiem. Przykryj i gotuj na małym gazie około 30 minut w międzyczasie dodając fileta z kurczaka (porwij mięso widelcem lub pokrój w paseczki). Dopraw sokiem z limonki. Podajemy z chlebkiem kukurydzianym, posmarowanym masłem.

Chlebek kukurydziany:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj formę do pieczenia o wymiarach mniej więcej 20 cm x 30 cm. Wysmaruj formę masłem.
W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i mleko. Odstaw na 5 min. W innej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj to wszystko do mieszanki mąki kukurydzianej i mleka. Wymieszaj. Dodaj jajka i olej, ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Wylej ciasto do formy i piecz ok. 35 minut.

Zerwanie z kulinarną rutyną. Zupa kukurydziana
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj