Żeberka po azjatycku. Pikantne danie na rozgrzewkę
Żeberka po azjatycku zasmakują nie tylko fanom tradycyjnej wersji tego dania. Są słodko-pikantne, rozpływające się w ustach. Z dodatkiem ziemniaków smakują wprost przepysznie i sprawdzą się na obiad lub kolację na gorąco. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Just my delicious".
Paulina Krajewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 g cukru
- 2 łyżki masła
- 600 g żeberek wieprzowych
- 60 ml ciemnego sosu sojowego
- 50 ml wody
- 1 kg cebuli
Przepis
Cukier z dodatkiem masła roztop w żeliwnym garnku (lub głębszej patelni). Następnie dodaj do niego pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, sos sojowy, wodę oraz pokrojoną w piórka cebulę (500 g). Duś pod przykryciem przez około 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj resztę pokrojonej w piórka cebuli (kolejne 500 g) i dalej duś przez około 20-30 minut do czasu, aż mięso będzie miękkie, a danie aromatyczne.
Zobacz także: prosta pizza z patelni
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl