Zdrowe śniadanie to podstawa

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po przespanej nocy poranny posiłek przede wszystkim przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi i należy go zjeść w ciągu 30 minut po przebudzeniu.

Zdrowe śniadanie to podstawa
Źródło zdjęć: © 123RF

Organizm w czasie snu zwalnia metabolizm i należy szybko przywrócić go do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowe śniadanie bowiem daje nam energię na pierwszą część dnia, zapobiegając napadom głodu i podjadaniu przed obiadem produktów przepełnionych kaloriami.

Porę śniadania u każdego wyznaczają obowiązki i styl życia. Niektórzy pracują nocą i w dzień ich pora na śniadanie przesuwa się na środek dnia. Inni przed wyjściem do pracy zjadają tylko symboliczny posiłek i prawdziwe śniadanie jedzą dopiero poza domem. Jeszcze inni rano wypijają jedynie filiżankę kawy.

Badania potwierdzają, że wiele osób nie jada codziennie śniadania. Tłumaczą to najczęściej brakiem czasu i porannymi obowiązkami rodzinnymi. Ze śniadania nie powinni rezygnować przede wszystkim ci, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy lub dbają o dobrą sylwetkę. Pomijanie rannego posiłku bowiem zmusza nasz organizm do gromadzenia rezerw i wtedy wolniej spalamy tłuszcze i zbędne kalorie.

Zobacz też: Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie

Zdrowe śniadanie, które daje nam energię na pierwszą połowę dnia, jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie musi wiązać się z długimi przygotowaniami. Można je też przygotować wieczorem.

Jakie śniadanie jest zdrowe? Mam kilka propozycji

  • Muesli. To bardzo szybki i wygodny posiłek, którego podstawą są płatki zbożowe bogate w błonnik. Można dodawać do nich różne składniki w zależności od smaku, sezonu i tego co lubimy - pestki, suszone i świeże owoce, ziarna, kefir, jogurt, mleko.
  • Pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, chudą wędliną, jajkiem, warzywami, które należy jeść 5 razy dziennie. Na śniadanie mogą to być: rzodkiewki, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek, koper, natka pietruszki.
  • Kasza manna na mleku z owocami jagodowymi - poziomki, jagody, maliny, truskawki. Zawiera duże ilości substancji, które działają antyoksydacyjnie i zwalczają wolne rodniki.
  • Owsianki na mleku z owocami jagodowymi. Polecane chorym na cukrzycę i zmagającym się z zaparciami.
  • Surówki z jabłka i marchwi z zarodkami pszennymi. Zarodki pszeniczne są źródłem błonnika, jabłko zawiera flawonoidy, które niszczą wolne rodniki, a beta karoten zawarty w marchewce poprawia koloryt skóry.
  • Sałatka z jajkiem i awokado z grzankami. Awokado zawiera kwasy omega -9 i omega- 3, które chronią przed miażdżycą, poprawiają pracę mózgu i mają działanie przeciwzapalne.
  • Jajko to najlepiej przyswajalne źródło białka.
  • Koktajle z owocami i warzywami. Dostarczają witamin, minerałów, energii i są niskokaloryczne.
  • Omlety jajeczne z warzywami i kiełkami.
  • Tosty z warzywami i chudą wędliną.
  • Pasty rybne z warzywami, kiełkami i olejem roślinnym.
  • Sałatki owocowe z ziarnami i pestkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm