Zawijaniec pizzowy według przepisu z 1889 roku
Alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Idealnie sprawdza się jako danie na przyjęcie. "Wypiek, który zawsze się udaje i który zawsze wszystkim smakuje" - przeczytamy na blogu PrzepisyTradycyjne.pl. Z jednego ciasta wyjdzie porcja dla 4 osób.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Sól i pieprz do przyprawienia sosu
- Kilka listków bazylii
- Opcjonalnie kilka plasterków szynki lub salami
- 200 g mozarelli
- 1 szt ciasta do pizzy
- Suszone oregano
- 4 łyżki passaty pomidorowej
Przygotuj sos pomidorowy: passatę wymieszaj z suszonym oregano i dopraw solą oraz pieprzem.
Rozwiń ciasto pizzowe (od razu na blaszce do pieczenia) i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. Zostaw brzegi suche, ponieważ podczas zwijania ciasta sos i tak zacznie się przeciskać na zewnątrz :)
Wyłóż dodatki: rozdrobnioną mozarellę, szynkę/salami i kilka listków świeżej bazylii. Zwiń całość w roladę. Podwiń brzegi pod spód rolady i wstawiaj całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 30 minut.
Zobacz też: pierogi z morelami według przepisu z 1910 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze