Trwa ładowanie...
d1wx2gq
d1wx2gq
x-news/Uwaga TVN

Zawijaniec pizzowy według przepisu z 1889 roku

Przepis

Alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Idealnie sprawdza się jako danie na przyjęcie. "Wypiek, który zawsze się udaje i który zawsze wszystkim smakuje" - przeczytamy na blogu PrzepisyTradycyjne.pl. Z jednego ciasta wyjdzie porcja dla 4 osób.

2.4
(8 głosów)
Oceń:
d1wx2gq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Zawijaniec pizzowy według przepisu z 1889 roku
przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • Sól i pieprz do przyprawienia sosu
  • Kilka listków bazylii
  • Opcjonalnie kilka plasterków szynki lub salami
  • 200 g mozarelli
  • 1 szt ciasta do pizzy
  • Suszone oregano
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
Przepis

Przygotuj sos pomidorowy: passatę wymieszaj z suszonym oregano i dopraw solą oraz pieprzem.
Rozwiń ciasto pizzowe (od razu na blaszce do pieczenia) i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. Zostaw brzegi suche, ponieważ podczas zwijania ciasta sos i tak zacznie się przeciskać na zewnątrz :)
Wyłóż dodatki: rozdrobnioną mozarellę, szynkę/salami i kilka listków świeżej bazylii. Zwiń całość w roladę. Podwiń brzegi pod spód rolady i wstawiaj całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 30 minut.

Zawijaniec pizzowy według przepisu z 1889 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1wx2gq

Podziel się opinią

6
6
Share
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq