Zasady zdrowego grillowania

Sezon grillowy w pełni. Pieczemy na ruszcie mięsa, ryby i warzywa. Taki sposób przygotowywania potraw jest zdrowy, ale tylko pod warunkiem trzymania się pewnych zasad. Oto kilka z nich.

Zasady zdrowego grillowania
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Mięsa, ryby oraz warzywa powinny być świeże. Wybierajmy mięso chude, bo tłuszcz, który się z grillowanych potraw wytapia i spada na rozżarzone węgle - spala się na nich, w efekcie czego powstają bardzo szkodliwe związki chemiczne. Te substancje osiadają na potrawie, a z nią trafiają do naszego organizmu.

Przypieczony tłuszcz jest smaczny, ale trujący, bo zawiera m.in. benzopiren – substancję rakotwórczą, która wchodzi w skład m.in. benzyny oraz papierosów. Mięsa przed położeniem na ruszt warto zamarynować. Dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze, ale także bardziej miękkie i krócej trzeba będzie je piec. Istotny jest wybór tłuszczu, w którym marynujemy mięso. Używamy przede wszystkim olejów roślinnych, najlepiej tych o wysokiej temperaturze dymienia: np. oleju rzepakowego. Jednocześnie dodawajmy do marynaty naturalne przyprawy, które pozwolą nam ograniczyć ilość soli. Nigdy nie grillujmy mięs peklowanych w saletrze. W trakcie pieczenia saletra rozkłada się na wyjątkowo trujące związki chemiczne.

Istotne jest także to, w jakim stanie znajduje się ruszt. Musi być on idealnie czysty, bez resztek przypalonego mięsa czy tłuszczu. Najlepiej myć kratkę grilla zaraz po zakończeniu pieczenia, używając w tym celu płynu do mycia naczyń. Nie wolno myć grilla przy pomocy mocnych środków chemicznych, których nawet małe pozostałości mogą być bardzo szkodliwe. Do szorowania grilla możemy używać także soli, dzięki której usuniemy przypalone pozostałości.

Zobacz też: Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla

Aluminiowe tacki są bardzo pomocne przy zdrowym grillowaniu. Ograniczają one spływanie tłuszczu na węgle, a także pomagają w tym, by potrawy nie przypaliły się nadmiernie. Tacki powinny być lekko posmarowane tłuszczem, by mięsa czy warzywa nie przywarły do nich. Pamiętajmy także, że tacki są jednorazowe. Nie używajmy ich kilka razy. Zamiast tacek możemy używać folii aluminiowej, która pełni tę samą rolę. Ryba zawinięta w folię upiecze się bardzo równomiernie i będzie zdrowsza niż ta bezpośrednio z rusztu. W folii możemy również piec warzywa – nie przypalą się i będą miękkie.

Do palenia w grillu używajmy wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych. Najlepszy będzie brykiet. Drewno z drzew iglastych zawiera mnóstwo żywicy, która psuje smak potraw. Istotne jest również to, by najpierw rozgrzać odpowiednio grill, a dopiero potem kłaść na ruszcie potrawy do pieczenia. Jeśli używamy podpałki w płynie, musimy poczekać około pół godziny, aż jej resztki wyparują.

I na koniec ważna rada: grillowane mięsa same w sobie są smaczne, ale będą o wiele zdrowsze, jeśli będziemy je łączyć z sałatkami i surówkami ze świeżych warzyw. Nie bez znaczenia jest również to, jakimi sosami polewamy gotowe mięsa. Zrezygnujmy z majonezu czy keczupu na rzecz musztardy lub własnoręcznie przygotowanych sosów na bazie ostrej papryki – dzięki temu o wiele łatwiej będzie strawić, co by nie mówić, dość ciężkie grillowane kiełbaski czy kotlety.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia