Domowa wędlina w prostym przepisie
Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca przepis na świetną domową wędlinę. Jej przygotowanie zajmie ci niewiele czasu. Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 2 piersi z kurczaka
- 2 nogi z kurczaka
- 3-4 suszone pomidory w oliwie - pokroić w kostkę
- garść pistacji
- 2 ząbki czosnku - przez praskę
- natka pietruszki - posiekana
- sól i pieprz
- Piersi i nogi (bez kości i skory) zmielić na dużym sitku, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
- Odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia masę mięsną wyłożyć na folię spożywczą i oprószyć majerankiem z każdej strony.
- Ciasno zawinąć w folię kilka razy tworząc cukierek, nadmiar folii przykleić na bok i nałożyć kolejną warstwę folii.
- W garnku zagotować wodę i włożyć mięso tak, aby całe było pod wodą można obciążyć np. chwytakiem.
- Gotować na małym ogniu, żeby dosłownie mrugało około 2 godz. Wyjąć wystudzić i zdjąć folię.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze