Zapomnij o niezdrowym fast foodzie. Przygotuj domowe hot-dogi w 3 odsłonach
Dzieciaki uwielbiają niezdrowe przekąski i obiady. Dorośli zresztą też. Ostatnio coraz popularniejsze są hot-dogi, zwłaszcza te kupowane na stacjach benzynowych. A można zrobić je w domu. Pamiętajcie, że warto czytać etykiety przy zakupie parówek i wybierać tylko te dobrej jakości.
Do każdej wersji hot-doga podgrzać parówki na patelni do grilla i porozcinać bułki.
Hot-dog w trzech wersjach:
Klasyka gatunku
Składniki:
- bułka
- parówka
- domowy ketchup
- ogórek konserwowy
- czerwona cebula
Przepis na domowy ketchup: W garnku należy podsmażyć posiekaną cebulę na oleju. Dodać kawałki pomidorów bez skóry, wycisnąć ząbek czosnku, dosypać odrobinę cukru i octu. Całość doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą.
Grecki hot-dog
Składniki:
- bułka
- parówka
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- czarne oliwki
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- pieprz
Połączyć bułkę, ser feta, ogórka, pomidora i parówki. Doprawić solą i pieprzem. Nie zapomnijcie dodać również oliwę z oliwek.
Hot-dog z jajkiem sadzonym
Składniki:
- bułka
- parówka
- 2 łyżeczki majonezu
- 1/2 szt. cebuli podsmażonej
- jajko sadzone
- sól i pieprz
- kiełki rzodkiewki
Na bułce rozprowadźić majonez. Następnie dodać podsmażoną cebulę, jajka sadzone i parówki. Doprawić solą i pieprzem. Posypać kiełkami z rzodkiewki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl