Trwa ładowanie...
d1y9d5q
16-10-2018 13:00

Zapomnij o fast foodach. Smakowity patent na obiad do pracy

Przepis

Połączenie jabłka i cynamonu zawsze się sprawdza, szczególnie w słodkich placuszkach. Przez dodatek jogurtu naturalnego są bardzo delikatne i wilgotne. Oczywiście owoce w tym przepisie możecie zmienić na inne dowolne, choćby gruszkę, figi. Po słodkim śniadaniu pora na pożywną sałatkę ziemniaczaną. Oczywiście z dodatkiem smażonych kurek. Jest pyszna na ciepło, jak i na zimno. Możecie podać ją na obiad z dodatkiem sadzonych jajek i zsiadłego mleka.

d1y9d5q
2.5
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Składnik na placuszki:
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 i ¼ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 jajko
• 3–4 łyżki cukru lub erytrolu
• 1 jabłko
• Pół łyżeczki mielonego cynamonu
• 1 łyżka stopionego masła lub oleju
• Olej do smażenia

Składniki na sałatkę:
• 500 g obranych, ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia (najlepiej odmiany o mniejszej ilości skrobi, np. typ AB, B)
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 200 g świeżych kurek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• Klarowane masło do smażenia
• 10 g zwykłego masła
• Sól
• Pieprz

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy cukier lub erytrol, masło, cynamon. Mieszamy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Z jabłka wycinamy gniazdo nasienne i wyrzucamy. Owoc ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Kurki dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy kurki, smażymy dalej na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 7 minut, aż grzyby będą miękkie. Dokładamy ziemniaki, zwykłe masło, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy przez około 2–3 minuty. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce. Przechowywanie: Do 3 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Zapomnij o fast foodach. Smakowity patent na obiad do pracy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
d1y9d5q
Więcej tematów
d1y9d5q