Zapomnij o fast foodach. Smakowity patent na obiad do pracy
Połączenie jabłka i cynamonu zawsze się sprawdza, szczególnie w słodkich placuszkach. Przez dodatek jogurtu naturalnego są bardzo delikatne i wilgotne. Oczywiście owoce w tym przepisie możecie zmienić na inne dowolne, choćby gruszkę, figi. Po słodkim śniadaniu pora na pożywną sałatkę ziemniaczaną. Oczywiście z dodatkiem smażonych kurek. Jest pyszna na ciepło, jak i na zimno. Możecie podać ją na obiad z dodatkiem sadzonych jajek i zsiadłego mleka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Składnik na placuszki:
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 i ¼ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 jajko
• 3–4 łyżki cukru lub erytrolu
• 1 jabłko
• Pół łyżeczki mielonego cynamonu
• 1 łyżka stopionego masła lub oleju
• Olej do smażenia
Składniki na sałatkę:
• 500 g obranych, ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia (najlepiej odmiany o mniejszej ilości skrobi, np. typ AB, B)
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 200 g świeżych kurek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• Klarowane masło do smażenia
• 10 g zwykłego masła
• Sól
• Pieprz
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy cukier lub erytrol, masło, cynamon. Mieszamy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Z jabłka wycinamy gniazdo nasienne i wyrzucamy. Owoc ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Kurki dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy kurki, smażymy dalej na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 7 minut, aż grzyby będą miękkie. Dokładamy ziemniaki, zwykłe masło, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy przez około 2–3 minuty. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce. Przechowywanie: Do 3 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze