Zapomniane warzywo, po które warto sięgać. Reguluje cukier i oczyszcza organizm z toksyn
Myślisz, że to po prostu zapomniane warzywo z babcinej piwnicy? Błąd! To nie jest tylko przaśny korzeń. To cicha broń na skoki cukru, toksyny i wszystko, co cię wykańcza. Ma bowiem więcej mocy, niż sobie wyobrażasz.
To trochę taka niepozorna szara myszka wśród warzyw, często kojarzy się z nielubianymi obiadami i niezbyt chętnie po nią sięgamy. Ale powoli zaczyna wracać na salony. Roślina, o której mowa to rzepa. Właściwości ma takie, że każdy szanujący się dietetyk powinien ją polecać. To prawdziwy gwóźdź programu, jeśli chodzi o zdrowie. Jest pełna witamin, minerałów i naturalnych cudów, które regulują poziom cukru we krwi, oczyszczają organizm z toksyn i jeszcze potrafią wspomóc nerki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Rzepa i jej właściwości rozwalą cię na łopatki
To coś więcej niż byle korzeń z ziemi. To warzywo wygrywa z innymi pod względem właściwości odżywczych i składników. Ma w sobie raptem 28 kcal na 100 gramów, czyli możesz ją wcinać do woli bez wyrzutów sumienia. To tego błonnik, który bardzo szybko cię nasyci i do tego wspomoże trawienie. Pomoże wyrzucić z jelit wszystko, co ci nie służy.
Mam kontynuować? Rzepa ma przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Zawiera duże ilości witaminy C, potas, wapń, magnez. Warzywo jest też źródłem glukozynolanów, czyli substancji, które działają jak tarcza antyoksydacyjna. Dzięki niej organizm będzie sobie radził z przebrzydłymi wolnymi rodnikami, które niszczą skórę i ogólnie komórki w ciele. Jak masz problemy z cukrem we krwi, rzepa może być twoim cichym sprzymierzeńcem. Pomaga utrzymać poziom glukozy w ryzach. Do tego działa moczopędnie, więc odprowadza z organizmu szkodliwe substancje i nadmiar wody, co jest dobre dla nerek i całego systemu.
Jak wykorzystać rzepę w kuchni?
Myślisz, że rzepy nie da się ciekawie przygotować? Bardzo się mylisz, bo to jest wręcz kameleon kulinarny. Możesz ją jeść na surowo, startą do surówki z jabłkiem i marchewką, co daje lekko pikantny i świeży smak. Fajnie smakuje ugotowana, podsmażona lub upieczona. Stanie się wtedy delikatna i lekko słodka. Idealnie pasuje do mięs i ryb. Jeśli chcesz mieć totalny sztos, to koniecznie zrób zupę krem, która rozgrzeje cię w chłodny dzień.
Rzepa świetnie sprawdzi się jako główny składnik kimchi (tak, oryginalne robi się z rzepy). Możesz też zrobić chipsy z tego warzywa. Po prostu pokrój cienkie plasterki, dopraw po swojemu, skrop oliwą i podpiecz w piekarniku. Będą tak samo dobre, jak "oryginalne", ale za to o wiele zdrowsze. Nie zapominaj też o młodych liściach rzepy. Wrzuć je do sałatki albo koktajlu i ciesz się dawką witamin prosto z natury.