Zapiekany makaron w kilka chwil. Obiad dla zapracowanych

Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy, że wymieszamy nasze składniki. Potem już tylko możemy czekać na delikatny makaron zanurzony w sosie z soczystymi pieczonymi pomidorami. To danie z pewnością pokochają miłośnicy prostych jednogarnkowych potraw oraz zapracowani, którzy cenią sobie szybkość i łatwość ich przygotowania.

Zapiekany makaron w kilka chwil. Obiad dla zapracowanychZapiekany makaron w kilka chwil. Obiad dla zapracowanych
Luiza Nowak

Składniki

  • 500 g makaronu fusilli (penne lub farfalle)
  • 800 g pomidorów w puszce
  • 120 ml wody
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 surowych pomidorów
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przepis

W dużej misce łączymy pomidory w puszce, wodę i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię i oregano. Gdy składniki połączą się dodajemy do nich surowy makaron. Ważne jest, aby makaron był w całości pokryty sosem. Całość przelewamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch układamy warstwę pokrojonych w plastry surowych pomidorów bez skórki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 45 minut.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się