Szybka zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem

Doskonała zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem to pomysł na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Na dodatek składniki są tanie i łatwo dostępne. czego chcieć więcej? Więcej smakowitych inspiracji z różnych zakątków Polski znajdziecie w książce "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiemZapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 300 g śmietany 18 proc.
  • 100 ml mleka 0,5 proc.
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • łyżka bułki tartej

Przepis

  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem (resztę schowaj do lodówki, żeby było twarde), ułóż w nim połowę ziemniaków pokrojonych w cienkie paski, posyp je pokrojoną drobno cebulą i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Następnie rozłóż na całości kawałki tuńczyka, przykryj wszystko pozo-stałymi ziemniakami i dopraw pieprzem.
  • Śmietanę połącz z mlekiem, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i zalej nią zapiekankę.
  • Całość posyp bułką tartą i startym na grubych oczkach schłodzonym masłem.
  • Zapiekankę piecz w piekarniku przez 50-60 min w temperaturze 200 st. C, aż się zarumieni i ziemniaki będą miękkie.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany