Trwa ładowanie...
deacyw3
deacyw3

Szybka zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem

Przepis

Doskonała zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem to pomysł na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Na dodatek składniki są tanie i łatwo dostępne. czego chcieć więcej? Więcej smakowitych inspiracji z różnych zakątków Polski znajdziecie w książce "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".

3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem
Gotuję z Lewiatanem
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 300 g śmietany 18 proc.
  • 100 ml mleka 0,5 proc.
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • łyżka bułki tartej
Przepis
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem (resztę schowaj do lodówki, żeby było twarde), ułóż w nim połowę ziemniaków pokrojonych w cienkie paski, posyp je pokrojoną drobno cebulą i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Następnie rozłóż na całości kawałki tuńczyka, przykryj wszystko pozo-stałymi ziemniakami i dopraw pieprzem.
  • Śmietanę połącz z mlekiem, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i zalej nią zapiekankę.
  • Całość posyp bułką tartą i startym na grubych oczkach schłodzonym masłem.
  • Zapiekankę piecz w piekarniku przez 50-60 min w temperaturze 200 st. C, aż się zarumieni i ziemniaki będą miękkie.

Przepis pochodzi z książki "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".

  Materiały prasowe
(Materiały prasowe)
Szybka zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3
Share
deacyw3
deacyw3
deacyw3
deacyw3
Więcej tematów
deacyw3