Szybka zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem
Doskonała zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem to pomysł na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Na dodatek składniki są tanie i łatwo dostępne. czego chcieć więcej? Więcej smakowitych inspiracji z różnych zakątków Polski znajdziecie w książce "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 3 łyżki masła
- pieprz czarny mielony
- sól
- 300 g śmietany 18 proc.
- 100 ml mleka 0,5 proc.
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- łyżka bułki tartej
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem (resztę schowaj do lodówki, żeby było twarde), ułóż w nim połowę ziemniaków pokrojonych w cienkie paski, posyp je pokrojoną drobno cebulą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Następnie rozłóż na całości kawałki tuńczyka, przykryj wszystko pozo-stałymi ziemniakami i dopraw pieprzem.
- Śmietanę połącz z mlekiem, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i zalej nią zapiekankę.
- Całość posyp bułką tartą i startym na grubych oczkach schłodzonym masłem.
- Zapiekankę piecz w piekarniku przez 50-60 min w temperaturze 200 st. C, aż się zarumieni i ziemniaki będą miękkie.
Przepis pochodzi z książki "Gotuję z Lewiatanem. Wybieram polskie smaki".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze