Zapiekanka ziemniaczana z porem pod beszamelem

Czasem też tak masz, że wracasz po południu z pracy i ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest gotowanie? Ale na szczęście istnieje wiele prostych i łatwych przepisów. W ramach cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną. Nie tylko przygotujesz ją błyskawicznie, ale dodatkowo będziesz miał obiad na dwa dni. Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z porem pod beszamelemZapiekanka ziemniaczana z porem pod beszamelem

Składniki

Na zapiekankę: 1/2 kg młodych ziemniaków, 2 nieduże pory, olej rzepakowy.
Na sos beszamelowy: 40 g masła, 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól i świeżo mielony biały pieprz.

Przepis

Ziemniaki umyj, oskrob i obgotuj przez 10-15 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie oczyść pora i pokrój go w krążki, a następnie podsmaż na odrobinie oleju. Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je, poczekaj chwilę, aż ostygną i pokrój w plastry.
Czas na sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Do tak przygotowanego beszamelu dodaj podsmażonego pora.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Warstwami układaj ziemniaki, sos beszamelowy z porem (powinno wyjść ok. 4 warstw). Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟