Zapiekanka ziemniaczana z porem pod beszamelem
Czasem też tak masz, że wracasz po południu z pracy i ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest gotowanie? Ale na szczęście istnieje wiele prostych i łatwych przepisów. W ramach cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną. Nie tylko przygotujesz ją błyskawicznie, ale dodatkowo będziesz miał obiad na dwa dni. Smacznego!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Na zapiekankę: 1/2 kg młodych ziemniaków, 2 nieduże pory, olej rzepakowy.
Na sos beszamelowy: 40 g masła, 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól i świeżo mielony biały pieprz.
Ziemniaki umyj, oskrob i obgotuj przez 10-15 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie oczyść pora i pokrój go w krążki, a następnie podsmaż na odrobinie oleju. Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je, poczekaj chwilę, aż ostygną i pokrój w plastry.
Czas na sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Do tak przygotowanego beszamelu dodaj podsmażonego pora.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Warstwami układaj ziemniaki, sos beszamelowy z porem (powinno wyjść ok. 4 warstw). Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.
Zobacz także wideo: Zapiekanka na śniadanie z borówkami. Mniam!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze