Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
- 5 sztuk ugotowanych sporych ziemniaków
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 cukinia
- 1 pomidory
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 250 ml mleka
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 125 g sera mozzarella (starty)
- oliwa z oliwek
Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.
W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i bulion. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.
Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.
Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze