Zapiekanka z kaszy manny i twarogu
Zapiekanka z kaszy manny i twarogu to prosty i pyszny sposób na deser lub obiad.
Zapiekanka z kaszy manny oraz twarogu to prosty i pyszny sposób na deser lub obiad. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", świetnie sprawdzi się również w ramach weekendowego śniadania albo kolacji. Przepis jest bardzo uniwersalny pod kątek wyboru owoców, więc to danie doskonale wpisuje się w całoroczny jadłospis lubiących tego typu słodkości.
Składniki:
4 jajka
80 g miękkiego masła
500 g sera na serniki
50 g gęstej kwaśnej śmietany
150 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii
400 g truskawek
tłuszcz do natłuszczenia formy i bułka tarta do obsypania formy.
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę. W misce utrzyj żółtka z masłem oraz cukrem na jednolitą, puszystą, jasną masę. Następnie dodaj do nich twaróg, śmietanę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i ziarenka wanilii. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. Następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek, a na samym końcu wrzuć owoce. Masę przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piecz w 200 stopniach C przez około 40-60 minut, do suchego patyczka.
Sugestie: użyj owoców mrożonych (wcześniej rozmrożonych i odcedzonych z nadmiaru wody), owoców z kompotu/zalewy (wcześniej dokładnie odcedzonych) lub świeżych. Zapiekankę doprawić możesz cynamonem, przyprawą do piernika lub kardamonem, albo ulubionymi ekstraktami.
Wersja light: użyj śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu lub zastąp ją jogurtem naturalnym lub mlekiem z obniżoną zawartością tłuszczu.
Więcej inspirujących przepisów autorki na www.justmydelicious.com