WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zapiekanka z kaszy manny i twarogu

Zapiekanka z kaszy manny i twarogu to prosty i pyszny sposób na deser lub obiad.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Zapiekanka z kaszy manny oraz twarogu to prosty i pyszny sposób na deser lub obiad. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", świetnie sprawdzi się również w ramach weekendowego śniadania albo kolacji. Przepis jest bardzo uniwersalny pod kątek wyboru owoców, więc to danie doskonale wpisuje się w całoroczny jadłospis lubiących tego typu słodkości.

Składniki:
4 jajka
80 g miękkiego masła
500 g sera na serniki
50 g gęstej kwaśnej śmietany
150 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii
400 g truskawek

tłuszcz do natłuszczenia formy i bułka tarta do obsypania formy.

Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę. W misce utrzyj żółtka z masłem oraz cukrem na jednolitą, puszystą, jasną masę. Następnie dodaj do nich twaróg, śmietanę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i ziarenka wanilii. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. Następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek, a na samym końcu wrzuć owoce. Masę przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piecz w 200 stopniach C przez około 40-60 minut, do suchego patyczka.

Sugestie: użyj owoców mrożonych (wcześniej rozmrożonych i odcedzonych z nadmiaru wody), owoców z kompotu/zalewy (wcześniej dokładnie odcedzonych) lub świeżych. Zapiekankę doprawić możesz cynamonem, przyprawą do piernika lub kardamonem, albo ulubionymi ekstraktami.

Wersja light: użyj śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu lub zastąp ją jogurtem naturalnym lub mlekiem z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej inspirujących przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki