Zapiekanka włoska z makaronem
Szybka zapiekanka makaronowa z pomidorami, mięsem mielonym i oliwkami to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc każdy sobie poradzi z przygotowaniem jej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż krótko na 1½ łyżki oliwy.
- Dodaj mięso, oprósz je przyprawami i smaż 1–2 minuty aż się zrumieni.
- Ugotuj makaron (2–3 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu).
- Posiekaj oliwki i dodaj do pomidorów. Dopraw do smaku ostrą i słodką papryką.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą oliwą. Najpierw włóż do niego mięso, następnie makaron, a na końcu wlej sos pomidorowy.
- Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Wyłóż na talerze, posyp serem i ziołami.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze