Zapiekanka "pokusa Janssona"
Janssons frestelse, czyli „pokusa Janssona” to tradycyjna szwedzka zapiekanka. Opisano ją po raz pierwszy w 1928 roku. Ponoć jej nazwa pochodzi od popularnego filmu o tym samym tytule. Zapiekanka pojawia się na szwedzkich stołach w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, ale także Świąt Wielkanocnych czy z okazji święta Midsommar. Często jest także serwowana jako późno wieczorny posiłek, podczas całonocnych imprez.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie korzennej) • 2 cebule • 8 ziemniaków • 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka) • zalewa z filetów z sardeli • 50 ml bułki tartej • 2 łyżki masła
- Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki.
- Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski (jak na frytki). W natłuszczonej formie układaj na przemia warstwy ziemniaków, cebuli i sardeli (zaczynając od ziemniaków i na nich kończąc).
- Zalej śmietaną i zalewą z sardeli. Posyp zapiekankę bułką tartą i rozłóż na niej wiórki z masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 225 st. C przez ok. godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią.
Przepis pochodzi z ebooka "I cóż, że ze Szwecji. SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Michała Godynia, szefa kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze