Trwa ładowanie...
d33uq08
oprac. Katarzyna Gileta
09-01-2022 11:55

Zapiekanka "pokusa Janssona"

Przepis

Janssons frestelse, czyli „pokusa Janssona” to tradycyjna szwedzka zapiekanka. Opisano ją po raz pierwszy w 1928 roku. Ponoć jej nazwa pochodzi od popularnego filmu o tym samym tytule. Zapiekanka pojawia się na szwedzkich stołach w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, ale także Świąt Wielkanocnych czy z okazji święta Midsommar. Często jest także serwowana jako późno wieczorny posiłek, podczas całonocnych imprez.

d33uq08
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©maroke - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie korzennej) • 2 cebule • 8 ziemniaków • 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka) • zalewa z filetów z sardeli • 50 ml bułki tartej • 2 łyżki masła
Przepis
  • Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki.
  • Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski (jak na frytki). W natłuszczonej formie układaj na przemia warstwy ziemniaków, cebuli i sardeli (zaczynając od ziemniaków i na nich kończąc).
  • Zalej śmietaną i zalewą z sardeli. Posyp zapiekankę bułką tartą i rozłóż na niej wiórki z masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 225 st. C przez ok. godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią.

Przepis pochodzi z ebooka "I cóż, że ze Szwecji. SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Michała Godynia, szefa kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji"

Zapiekanka "pokusa Janssona"
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d33uq08

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33uq08
d33uq08
d33uq08
d33uq08
Więcej tematów
d33uq08