Zapiekanka po nelsońsku z grzybami i żółtym serem
Ziemniaki po nelsońsku to przepyszna zapiekanka z ziemniaków, grzybów i jajek. W naszym przepisie jest jeszcze boczek, dzięki czemu danie nabiera dodatkowego aromatu. Przepis jest bardzo prosty, wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 8 średnich ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 4 jajka
- 20 g suszonych podgrzybków
- 100 g sera żółtego
- mąka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
- majeranek do smaku
Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo.
Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki.
Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera.
Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze