Trwa ładowanie...
d4fes80
d4fes80

Zapiekanka po nelsońsku z grzybami i żółtym serem

Przepis
4.5
(6 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • • 8 średnich ziemniaków
  • • 200 g wędzonego boczku
  • • 2 średnie cebule
  • • 20 g suszonych podgrzybków
  • • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach
  • • mąka
  • • sól do smaku
  • • pieprz do smaku
  • • sos sojowy do smaku
  • • majeranek do smaku
Przepis

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180°C.

Przepis dodał użytkownik Ania Sfera

d4fes80

Podziel się opinią

Share
d4fes80

d4fes80
d4fes80
d4fes80