Zapiekanka makaronowa z brokułami

Na obiad proponujemy smaczną zapiekankę z makaronem, brokułem i kurczakiem w kremowym sosie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i z pewnością zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zapiekanka makoronowa z brokułamiZapiekanka makoronowa z brokułami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g makaronu np. rurki lub świderki
  • 2 świeże brokuły (lub 2 opakowania mrożonych)
  • 500 g piersi kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • starty żółty ser
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • pieprz biały, czosnek granulowany

Przepis

  • Makaron i brokuły ugotować al dente. Filet pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni (można lekko posolić i popieprzyć. Pieczarki pokroić i również podsmażyć.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać, wlać przestudzony bulion, zagotować, cały czas mieszając.
  • Następnie dodać kurczaka i pieczarki, doprawić białym pieprzem i czosnkiem, chwilę gotować i wlać śmietankę.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
  • makaron, brokuły (różyczki), polewamy sosem
  • posypujemy startym serem
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 min. w 175 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw