Zapiekanka makaronowa z szynką. Prosty sposób na pyszną kolację
Przygotuj naszą propozycję i przekonaj się, że zapiekanka jest zawsze dobrym pomysłem na obiad lub kolację. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu, bo wrzucasz wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, posypujesz serem, wstawiasz do piekarnika i zapiekanka robi się już praktycznie sama.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- opakowanie makaronu penne,
- 30 dag szynki,
- ½ puszki kukurydzy,
- 30 dag sera żółtego,
- szklanka śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. majeranek, oregano, bazylia, estragon),
- sól i pieprz do smaku,
- masło.
Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Kiedy makaron się gotuje, pokrój w kostkę szynkę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowany makaron, szynkę, połowę puszki kukurydzy, połowę przygotowanej porcji tartego sera, śmietankę, zioła oraz sól i pieprz. Wszystko wrzuć do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Zobacz także wideo: Carbonara według przepisu z 1900 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze