Zapiekanka makaronowa z patelni z fasolką szparagową
Prosta i szybka zapiekanka z makaronem i sezonowymi warzywami. Na liście składników fasolka szparagowa, pomidory i cebula. Jest pysznie, zdrowo i dietetycznie. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 200 g fasolki szparagowej,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- 80 g makaronu razowego,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 100 g mozzarelli,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano.
- Makaron i pokrojoną na 2-3 cm kawałki fasolkę ugotuj al’dente.
- Cebulkę pokrój w piórka. Pomidora sparz i pokrój na większą kostkę.
- Na patelni zeszklij cebulkę i czosnek doprawiając solą i pieprzem. Wrzuć odcedzoną fasolkę i makaron. Smaż ok. 5 min mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj kawałki pomidora i smaż jeszcze 5 min. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
- Wierzch posyp kawałkami mozzarelli. Patelnię przykryj i smaż ok. 8 min. – do czasu, aż ser się rozpuści. Możesz całość zapiec w piekarniku. Do zapiekanki możesz dodać wędlinę drobiową.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze