Trwa ładowanie...
d32x2j8
d32x2j8

Zapiekana ryba z podwójną łuską

Przepis

Prosta i szybka zapiekanka rybna z ziemniakami i sosem beszamelowym sprawdzi się na obiad lub kolację. Doskonale smakuje z surówką z marchewki i pora.

1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zapiekana ryba z podwójną łuską
123
Składniki
  • filet z mintaja duży
  • 6 ziemniaków
  • 3 pieczarki
  • 2,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • przyprawa do ryb
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czosnkowy
  • sól
Przepis

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, połowę wykładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego doprawiamy solą i pieprzem czosnkowym. Na ziemniaki układamy filet z mintaja, a następnie posypujemy go przyprawą do ryby. Na rybę układamy pozostałe ziemniaki, posypujemy solą i pieprzem czosnkowym, następnie układamy cienko pokrojone plasterki pieczarek. Na patelni robimy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i po chwili wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem czosnkowym i gałką muszkatołową. Sos ostrożnie wylewamy na pieczarki, uważając, aby ich nie poruszyć. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 30 min.

Przepis dodał użytkownik gukinga

Zapiekana ryba z podwójną łuską
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d32x2j8
d32x2j8
d32x2j8
d32x2j8
Więcej tematów
d32x2j8