Zapiekana ryba z podwójną łuską
Prosta i szybka zapiekanka rybna z ziemniakami i sosem beszamelowym sprawdzi się na obiad lub kolację. Doskonale smakuje z surówką z marchewki i pora.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- filet z mintaja duży
- 6 ziemniaków
- 3 pieczarki
- 2,5 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki mleka
- przyprawa do ryb
- gałka muszkatołowa
- pieprz czosnkowy
- sól
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, połowę wykładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego doprawiamy solą i pieprzem czosnkowym. Na ziemniaki układamy filet z mintaja, a następnie posypujemy go przyprawą do ryby. Na rybę układamy pozostałe ziemniaki, posypujemy solą i pieprzem czosnkowym, następnie układamy cienko pokrojone plasterki pieczarek. Na patelni robimy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i po chwili wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem czosnkowym i gałką muszkatołową. Sos ostrożnie wylewamy na pieczarki, uważając, aby ich nie poruszyć. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 30 min.
Przepis dodał użytkownik gukinga
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze