Trwa ładowanie...
d434bi3
30-12-2011 19:24

Zapiekana brukselka z mozzerellą

Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
d434bi3
Składniki
  • 1) brukselka 0,5kg (świeża lub mrożona)
  • 2) opakowanie sera mozzarella (można zastąpić zwykłym serem żółtym - tarty)
  • 3) 15-20 dag szynki w kawałku (obojętnie jaka, byleby można ją było podsmażyć)
  • 4) 1 spora cebula
  • 5) przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 6) odrobina masła/oliwy
Przepis

Brukselkę gotujemy z bardzo(!) dużą ilością gałki muszkatołowej (świeżo starta lepiej się sprawdza), nie gotujemy do zupełnej miękkości. Szynkę kroimy w słupki, cebulkę w kostkę i podsmażamy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wkładamy brukselkę, pokrojoną mozzarellę, szynkę, cebulę, odrobina pieprzu i ewentualnie gałka, delikatnie przemieszać. Zapiekać pod przykryciem 20 min/180°C.
Pasuje na kolację, jako dodatek do obiadu, przystawka, lub do dań mięsnych (wtedy w wersji wegetarian).
SMACZNEGO!

Przepis dodał użytkownik paulinka

d434bi3

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d434bi3
d434bi3
d434bi3
Więcej tematów
d434bi3