Trwa ładowanie...

Zamiast polewać nią sałatkę, dodaję do kawy. Wzmacnia serce, poprawia pamięć

Kawa to jeden z najchętniej spożywanych napojów na świecie – ceniona za swój aromatyczny smak i pobudzające działanie. Jednak poza przyjemnością płynącą z jej picia, kawa niesie również szereg korzyści zdrowotnych. Co ciekawe, dodając do niej jeden nieoczywisty składnik, możesz jeszcze bardziej zwiększyć jej prozdrowotny potencjał.

Kawa z tym dodatkiem ma wiele właściwości zdrowotnychKawa z tym dodatkiem ma wiele właściwości zdrowotnychŹródło: Adobe Stock
daojlfb
daojlfb

Dla wielu osób filiżanka kawy o poranku to obowiązkowy punkt dnia dający chwilę wytchnienia i sporą dawkę energii. Okazuje się, że wzbogacenie jej o odrobinę oliwy z oliwek może przynieść nie tylko nowe doznania smakowe, ale i duże korzyści dla zdrowia. Tak powstaje tzw. oleato, czyli kawa z dodatkiem oliwy z oliwek, która wspiera pracę serca, pomaga regulować cholesterol i działa pobudzająco na dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję

Dlaczego warto spróbować kawy z oliwą?

Kawa z oliwą z oliwek łączy w sobie właściwości obu tych składników – kofeinowy zastrzyk energii i koncentracji z dobroczynnym wpływem nienasyconych tłuszczów, witamin i antyoksydantów obecnych w oliwie. Taka mieszanka może:

  • pobudzać i poprawiać skupienie,
  • wzmacniać odporność,
  • wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego,
  • ułatwiać utrzymanie prawidłowej wagi.

Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, oliwa z oliwek może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie wspierając wzrost "dobrego" HDL. Regularne picie kawy z oliwą może więc zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Co więcej, oliwa wspomaga trawienie i przyswajanie składników odżywczych zawartych w kawie. To także cenne źródło przeciwutleniaczy chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym.

daojlfb

Jak przygotować ten napój?

Zrobienie kawy z oliwą z oliwek jest bardzo proste. Wystarczy zaparzyć filiżankę ulubionej kawy i dodać do niej jedną łyżkę wysokiej jakości oliwy extra virgin. Dla urozmaicenia smaku można dorzucić przyprawy, np. cynamon, kardamon czy kakao, które dodatkowo wzbogacą właściwości napoju. Zalecana porcja to jedna filiżanka dziennie.

Dla kogo nie będzie odpowiednia?

Choć kawa z oliwą ma wiele zalet, to nie wszystkim jest polecana. Osoby borykające się z problemami żołądkowo-jelitowymi powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem tego napoju do diety.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

daojlfb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daojlfb
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj