Trwa ładowanie...
porady dietetyka
Anna Galuhn
Dzisiaj, 23 kwietnia 2025, 10:05

Zamiast kupować drogie preparaty, robię w domu galaretkę. Dla stawów i skóry nie ma nic lepszego

Doktor Bartek Kulczyński podaje autorskie przepisy na domową galaretkę w wersji na słodko lub wytrawnie. Słodki deser przygotowuje z dodatkiem świeżych warzyw. Z kolei bazą do wytrawnej przekąski są pieczone warzywa. Zapewnia, że codzienna dawka żelatyny nie tylko wpływa na młody wygląd skóry, ale także znacznie poprawia ogólną sprawność organizmu.

Znany dietetyk dzieli się przepisami na przekąski kolagenoweZnany dietetyk dzieli się przepisami na przekąski kolagenoweŹródło: Adobe Stock, Canva, YouTube
d2lm37f
d2lm37f

Kolagen to białko, które jest wytwarzane w organizmie z aminokwasów dostarczanych wraz z pożywieniem. Jest nieoceniony w diecie sportowców, którym zależy na elastyczności stawów i wzmocnieniu mięśni. Dbają o niego także osoby powyżej 40. roku życia ze względu na istotny wpływ na elastyczność skóry. Ale to nie wszystkie zalety kolagenu – dba także o naczynia krwionośne i szczelność jelit, zapobiegając przedostawaniu się do organizmu toksyn i innych szkodliwych substancji. Jest szczególnie ważny w diecie osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Jak żelatyna jest trawiona przez organizm?

Dietetyk odnosi się do kwestii trawienia żelatyny, powołując się na badania z 2015 roku. Wykazały one, że chociaż żelatyna nie jest w pełni trawiona przez organizm, jej biodostępność oscyluje na poziomie 86 proc. Około połowy aminokwasów, które zostały wraz z nią dostarczone do organizmu, zostało wchłoniętych przez jelita. 

d2lm37f

Inni naukowcy (wyniki opublikowane w 2017 roku) obserwowali poziom aminokwasów u grupy badanych osób po podaniu im napoju z 15 g żelatyny na godzinę przed ćwiczeniami fizycznymi. Wzrost aminokwasów niezbędnych do produkcji kolagenu również był zauważalny.

Galaretka brzoskwiniowa od Bartka Kulczyńskiego

Przepisy na obydwie wersje galaretki pochodzą z kanału lekarza na YouTubie. Brzoskwinie możesz wymienić na truskawki lub mango. Dodatek tych owoców i soku pomarańczowego sprawia, że deser jest bogaty w witaminę C, która usprawnia produkcję kolagenu.

Składniki:

  • 150 g brzoskwiń,
  • 80 ml soku pomarańczowego,
  • 4 łyżeczki erytrytolu,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 150 ml gęstego mleczka kokosowego,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.
d2lm37f

Wykonanie:

  1. Jedną łyżeczkę żelatyny zalej dwiema łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 min do napęcznienia.
  2. Obierz brzoskwinie, usuń pestki, a następnie zmiksuj owoce z sokiem pomarańczowym i dwiema łyżeczkami erytrytolu.
  3. Przelej do garnka i podgrzej, ale nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Wymieszaj z napęczniałą żelatyną, po czym przelej do pucharków, pozostawiając miejsce na drugą warstwę. Ostudź i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. Drugą warstwę przygotuj w analogiczny sposób – zalej drugą łyżeczkę żelatyny dwiema łyżkami zimnej wody.
  6. Następnie podgrzej mleko kokosowe z ekstraktem waniliowym. Zestaw z kuchenki i wymieszaj z napęczniałą żelatyną.
  7. Przestudź i połóż na warstwie galaretki brzoskwiniowej. Gotowy deser wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Wytrawna galaretka z buraków

W przepisie Bartka Kulczyńskiego zmieniłam sposób wykonania warstwy jogurtowej, aby uniknąć ewentualnego zważenia się jogurtu. Zamiast buraków możesz użyć pieczonej papryki, która jest bogatym źródłem witaminy C.

d2lm37f

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 8 g żelatyny,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Umyj buraki, osusz i owiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 60 minut. Wyjmij i ostudź, a następnie obierz ze skórki. Pokrój na kawałki i zblenduj z dodatkiem 150 ml wody, soku z cytryny, soli i pieprzu.
  2. Żelatynę namocz w dwóch łyżkach zimnej wody.
  3. Masę buraczaną podgrzej, ale uważaj, aby się nie zagotowała. Zestaw z kuchenki i wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Przelej do miseczek, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
  4. W 1,5 łyżki gorącej wody rozmieszaj 3 g żelatyny i odstaw do przestudzenia.
  5. Gdy wystygnie, zmiksuj z jogurtem greckim, a następnie wymieszaj z koperkiem, szczyptą soli i pieprzu.
  6. Warstwę jogurtową połóż na zastygniętej galaretce buraczanej. Całość wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
d2lm37f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2lm37f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj