Zakręcone ziemniaki z sosem czosnkowym
Zakręcone ziemniaczki możemy najczęściej znaleźć na festynach i festiwalach. jednak tę chrupiącą przekąskę bez trudu przygotujemy w domu. Zobaczcie, jakie to proste.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 4-6 małych, podłużnych młodych ziemniaków
- 4-6 patyczków do szaszłyków
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta pieprzu
- oliwa do smarowania
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
To pyszna alternatywa podania ziemniaczków zamiast klasycznych frytek lub łódek. Ziemniaki dokładnie myjemy, nabijamy na patyczki i kroimy kątem przez całą długość ziemniaka, jednocześnie kręcąc patyczkiem i pamiętając, aby nie nacinać za głęboko.
Tak przygotowane wkładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 4-5 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy patyczki z ziemniakami. Całość skrapiamy oliwą lub smarujemy pędzlem kuchennym. Doprawiamy solą, czosnkiem, papryką i pieprzem.
Pieczemy 40 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni.
W tym czasie przygotowujemy sos - rozgniatamy czosnek i mieszamy z jogurtem, następnie mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami. Schładzamy kwadrans w lodówce.
Podpieczone ziemniaczki podajemy z sosem czosnkowym.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze