Trwa ładowanie...
d2843z6

Zakręcone ziemniaki z sosem czosnkowym

Przepis

Zakręcone ziemniaczki możemy najczęściej znaleźć na festynach i festiwalach. jednak tę chrupiącą przekąskę bez trudu przygotujemy w domu. Zobaczcie, jakie to proste.

d2843z6
3.9
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4-6 małych, podłużnych młodych ziemniaków
  • 4-6 patyczków do szaszłyków
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • oliwa do smarowania
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przepis

To pyszna alternatywa podania ziemniaczków zamiast klasycznych frytek lub łódek. Ziemniaki dokładnie myjemy, nabijamy na patyczki i kroimy kątem przez całą długość ziemniaka, jednocześnie kręcąc patyczkiem i pamiętając, aby nie nacinać za głęboko.

Tak przygotowane wkładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 4-5 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy patyczki z ziemniakami. Całość skrapiamy oliwą lub smarujemy pędzlem kuchennym. Doprawiamy solą, czosnkiem, papryką i pieprzem.

Pieczemy 40 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni.

W tym czasie przygotowujemy sos - rozgniatamy czosnek i mieszamy z jogurtem, następnie mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami. Schładzamy kwadrans w lodówce.

Podpieczone ziemniaczki podajemy z sosem czosnkowym.

Zakręcone ziemniaki z sosem czosnkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2843z6
d2843z6
d2843z6
d2843z6
d2843z6
Więcej tematów
d2843z6