Z wizytą w Niderlandach. Popularne dania kuchni holenderskiej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Mimo że kuchnia holenderska nie jest tak rozpoznawalna, jak chociażby kuchnia włoska, w kraju nad Wisłą może znaleźć wielu zwolenników. Wiele dań mięsnych z dodatkiem ziemniaków i aromatycznych sosów to nie jedyne podobieństwa do polskiej kuchni. Jesteście ciekawi, jakimi specjałami mogą pochwalić się Holendrzy? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Stamppot

Obraz
© 123RF

Stamppot to jedna z najpopularniejszych potraw serwowana w holenderskich domach. Jest to typowe dania jednogarnkowe, które składa się z ugotowanych ziemniaków i warzyw utłuczonych specjalnym tłuczkiem. Odwiedzając Holandię, na pewno zobaczymy stamppot w wielu kulinarnych odsłonach np. z dodatkiem wędzonej kiełbasy rookworst lub boczkiem, a także kiszoną kapustą.

/ 6Gehaktbal

Obraz
© 123RF

W kuchni holenderskiej znajdziemy wiele mięsnych potraw opartych przede wszystkim na wieprzowinie i wołowinie. Nie bez powodu jeden dzień w tygodniu – środa - to w Holandii "Gehaktdag", czyli dzień mielonego mięsa. Według niektórych źródeł jest to związane z promocjami mięsa, które dawniej organizowali rzeźnicy. Przykładem dania, które często gości w holenderskim domu są gehaktbal, czyli kotlety mielone w formie dużych kulek, podawane z brązowym sosem jus.

/ 6Erwtensoep

Obraz
© 123RF

Erwtensoep to zupa uderzająco podobna do polskiej grochówki. W holenderskich domach spotkamy ją głównie zimą. Co w niej znajdziemy? Do przygotowania tej pożywnej zupy wykorzystywany jest m.in. zielony groch, seler, marchew, ziemniaki, a także wędzony boczek i kiełbasa.

/ 6Hachee

Obraz
© 123RF

Kuchnia holenderska charakteryzuje się prostotą. Hachee jest na to idealnym przykładem. To przyrządzony w jednym garnku gulasz z duszonej wołowiny i cebuli. Zazwyczaj podawany jest z ziemniaczanym purée. W wielu holenderskich restauracjach na pewno spotkamy to danie w towarzystwie frytek. W Niderlandach są one tak lubiane, jak w sąsiadującej tuż obok Belgii.

/ 6Tompouce

Obraz
© 123RF

Po kilku sycących daniach obiadowych, w naszej galerii nie mogło zabraknąć deseru. Tompouce przypomina polską napoleonkę. Jest ono przygotowywane z ciasta francuskiego,waniliowego kremu i różowego lukru. Nazwa tego specjału pochodzi od imienia fikcyjnej baśniowej postaci – Tomcia Palucha. Odwiedzając Niderlandy, możemy spotkać też inną wersję tego ciasta – z pomarańczowym lukrem i bitą śmietaną. Jest to jednak zawsze edycja specjalna przygotowywana z okazji Dnia Króla lub podczas ważnych wydarzeń sportowych.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw