Z wizytą w Niderlandach. Popularne dania kuchni holenderskiej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Mimo że kuchnia holenderska nie jest tak rozpoznawalna, jak chociażby kuchnia włoska, w kraju nad Wisłą może znaleźć wielu zwolenników. Wiele dań mięsnych z dodatkiem ziemniaków i aromatycznych sosów to nie jedyne podobieństwa do polskiej kuchni. Jesteście ciekawi, jakimi specjałami mogą pochwalić się Holendrzy? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Stamppot

Obraz
© 123RF

Stamppot to jedna z najpopularniejszych potraw serwowana w holenderskich domach. Jest to typowe dania jednogarnkowe, które składa się z ugotowanych ziemniaków i warzyw utłuczonych specjalnym tłuczkiem. Odwiedzając Holandię, na pewno zobaczymy stamppot w wielu kulinarnych odsłonach np. z dodatkiem wędzonej kiełbasy rookworst lub boczkiem, a także kiszoną kapustą.

/ 6Gehaktbal

Obraz
© 123RF

W kuchni holenderskiej znajdziemy wiele mięsnych potraw opartych przede wszystkim na wieprzowinie i wołowinie. Nie bez powodu jeden dzień w tygodniu – środa - to w Holandii "Gehaktdag", czyli dzień mielonego mięsa. Według niektórych źródeł jest to związane z promocjami mięsa, które dawniej organizowali rzeźnicy. Przykładem dania, które często gości w holenderskim domu są gehaktbal, czyli kotlety mielone w formie dużych kulek, podawane z brązowym sosem jus.

/ 6Erwtensoep

Obraz
© 123RF

Erwtensoep to zupa uderzająco podobna do polskiej grochówki. W holenderskich domach spotkamy ją głównie zimą. Co w niej znajdziemy? Do przygotowania tej pożywnej zupy wykorzystywany jest m.in. zielony groch, seler, marchew, ziemniaki, a także wędzony boczek i kiełbasa.

/ 6Hachee

Obraz
© 123RF

Kuchnia holenderska charakteryzuje się prostotą. Hachee jest na to idealnym przykładem. To przyrządzony w jednym garnku gulasz z duszonej wołowiny i cebuli. Zazwyczaj podawany jest z ziemniaczanym purée. W wielu holenderskich restauracjach na pewno spotkamy to danie w towarzystwie frytek. W Niderlandach są one tak lubiane, jak w sąsiadującej tuż obok Belgii.

/ 6Tompouce

Obraz
© 123RF

Po kilku sycących daniach obiadowych, w naszej galerii nie mogło zabraknąć deseru. Tompouce przypomina polską napoleonkę. Jest ono przygotowywane z ciasta francuskiego,waniliowego kremu i różowego lukru. Nazwa tego specjału pochodzi od imienia fikcyjnej baśniowej postaci – Tomcia Palucha. Odwiedzając Niderlandy, możemy spotkać też inną wersję tego ciasta – z pomarańczowym lukrem i bitą śmietaną. Jest to jednak zawsze edycja specjalna przygotowywana z okazji Dnia Króla lub podczas ważnych wydarzeń sportowych.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje