Z wizytą w Niderlandach. Popularne dania kuchni holenderskiej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Mimo że kuchnia holenderska nie jest tak rozpoznawalna, jak chociażby kuchnia włoska, w kraju nad Wisłą może znaleźć wielu zwolenników. Wiele dań mięsnych z dodatkiem ziemniaków i aromatycznych sosów to nie jedyne podobieństwa do polskiej kuchni. Jesteście ciekawi, jakimi specjałami mogą pochwalić się Holendrzy? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Stamppot

Obraz
© 123RF

Stamppot to jedna z najpopularniejszych potraw serwowana w holenderskich domach. Jest to typowe dania jednogarnkowe, które składa się z ugotowanych ziemniaków i warzyw utłuczonych specjalnym tłuczkiem. Odwiedzając Holandię, na pewno zobaczymy stamppot w wielu kulinarnych odsłonach np. z dodatkiem wędzonej kiełbasy rookworst lub boczkiem, a także kiszoną kapustą.

/ 6Gehaktbal

Obraz
© 123RF

W kuchni holenderskiej znajdziemy wiele mięsnych potraw opartych przede wszystkim na wieprzowinie i wołowinie. Nie bez powodu jeden dzień w tygodniu – środa - to w Holandii "Gehaktdag", czyli dzień mielonego mięsa. Według niektórych źródeł jest to związane z promocjami mięsa, które dawniej organizowali rzeźnicy. Przykładem dania, które często gości w holenderskim domu są gehaktbal, czyli kotlety mielone w formie dużych kulek, podawane z brązowym sosem jus.

/ 6Erwtensoep

Obraz
© 123RF

Erwtensoep to zupa uderzająco podobna do polskiej grochówki. W holenderskich domach spotkamy ją głównie zimą. Co w niej znajdziemy? Do przygotowania tej pożywnej zupy wykorzystywany jest m.in. zielony groch, seler, marchew, ziemniaki, a także wędzony boczek i kiełbasa.

/ 6Hachee

Obraz
© 123RF

Kuchnia holenderska charakteryzuje się prostotą. Hachee jest na to idealnym przykładem. To przyrządzony w jednym garnku gulasz z duszonej wołowiny i cebuli. Zazwyczaj podawany jest z ziemniaczanym purée. W wielu holenderskich restauracjach na pewno spotkamy to danie w towarzystwie frytek. W Niderlandach są one tak lubiane, jak w sąsiadującej tuż obok Belgii.

/ 6Tompouce

Obraz
© 123RF

Po kilku sycących daniach obiadowych, w naszej galerii nie mogło zabraknąć deseru. Tompouce przypomina polską napoleonkę. Jest ono przygotowywane z ciasta francuskiego,waniliowego kremu i różowego lukru. Nazwa tego specjału pochodzi od imienia fikcyjnej baśniowej postaci – Tomcia Palucha. Odwiedzając Niderlandy, możemy spotkać też inną wersję tego ciasta – z pomarańczowym lukrem i bitą śmietaną. Jest to jednak zawsze edycja specjalna przygotowywana z okazji Dnia Króla lub podczas ważnych wydarzeń sportowych.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę