Z czym mylimy pasternak? Odpowiedź nie jest oczywista

W programie "Milionerzy" padło pytanie, z czym najczęściej można pomylić pasternak. Uczestniczka musiała wykorzystać dwa koła ratunkowe. Podpowiadamy, jakie warzywo do złudzenia przypomina pasternak.

Pasternak i pietruszka wyglądają niemal identycznie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kiedy Hubert Urbański zadał pytanie, z czym mylimy pasternak, uczestniczka wyraźnie się zmieszała. Do wyboru miała cztery warianty – A – pietruszkę, B – szczaw, C – buraka, D – kalarepę. Nie była pewna, dlatego wykorzystała koło ratunkowe – pytanie do przyjaciela. Nie uzyskała jednak jednoznacznej odpowiedzi. Sięgnęła więc po kolejne koło ratunkowe, tym razem pytanie do publiczności. Zdecydowana większość widzów zgromadzonych w studiu (65 proc.) postawiło na pietruszkę. To była prawidłowa odpowiedź.

Pietruszka korzeniowa i pasternak są zdrowe i smaczne, choć to pietruszka zadomowiła się w polskiej kuchni. Warzywa wyglądają niemal identycznie. Może się nam zatem zdarzyć, że w sklepie czy na targu je pomylimy. Z niewiedzy albo winy sprzedawców.

Obraz
© Milionerzy

Pasternak do tego stopnia wyglądem przypomina pietruszkę, że w kuchni anglosaskiej zastępuje ją. Najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach. Pietruszka ma liście gładkie i ciemnozielone, bez włosków. Liście pasternaku są natomiast od spodu pokryte włoskami i mają jaśniejszy kolor. Jeśli jednak kupowane warzywo nie ma naci, warto przyjrzeć się miejscu, gdzie powinna się ona znajdować. W miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, czego nie znajdziemy w przypadku pietruszki.

Zobacz też: Wiosenne porządki w kuchni. Ekspertka podpowiada, jak to ogarnąć

Oba warzywa różnią się smakiem i zapachem. Ułam delikatnie końcówkę korzenia lub potrzyj paznokciem. Pasternak nie pachnie pietruszką, a bardziej marchewką. Jest słodszy w smaku, z wyczuwalnym posmakiem orzechów. Aromat pietruszki jest za to bardziej intensywny i lepiej nam znany. Starty na tarce, młody pasternak będzie idealnym dodatkiem do sałatek. Popularne jest także purée z pasternaku z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Warzywo pokrojone w kostkę dodaje smaku zupom i potrawom duszonym, ale nie zastąpi smaku i aromatu pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯