Z czego można zrobić tatar?
Tatar jest daniem, które uchodzi za przysmak mięsożerców. Kawał wysokiej jakości wołowiny, dobrze doprawiony, z dodatkami w postaci żółtka jaja, ogórków kiszonych czy też marynowanych grzybków. Okazuje się jednak, że tatar wcale nie musi być mięsny. Równie dobrze można to danie przygotować z ryb lub… pomidorów!
Tatar wołowy
Tatar, inaczej befsztyk tatarski, to potrawa serwowana z reguły w formie przystawki. Podstawowa jego wersja to siekane, czasami mielone, surowe mięso wołowe, które przyprawia się olejem, solą i pieprzem. Zazwyczaj podaje się go w towarzystwie żółtka, marynowanych grzybków, ogórków kiszonych, kaparów, cebulki.
Najlepszym mięsem na tatar jest polędwica wołowa pozbawiona błon i tłuszczu. Jeśli nie mamy możliwości zakupienia dobrej jakości polędwicy, możemy poszukać chudego rostbefu czy też udźca.
Mięso powinno być dokładnie i drobno posiekane, a następnie długo wyrabiane ręką. W trakcie wyrabiania dodajemy do niego olej rzepakowy, a dla spulchnienia warto dolać kilka łyżek gazowanej wody. Czasami do mięsa można też dodać nieco musztardy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, aż nabierze jednolitej konsystencji.
Czy tatar jest niebezpieczny dla zdrowia?
Gdy mięso jest już odpowiednio przygotowane, dzielimy je na równe porcje wielkości pięści. Układamy je na talerzu, a na środku każdej porcji robimy wgłębienie, by umieścić w nim surowe żółtko jaja. Z kolei wokół mięsa układamy ostre lub kwaśne dodatki, takie jak: biała lub czerwona cebula, kapary, kwaszone ogórki, marynowane grzyby. Każdy z tych dodatków (poza kaparami) powinien być drobno posiekany i umieszczony osobno tak, by można je było wymieszać z mięsem według własnego uznania.
Tatar z ryby
Osoby, które nie przepadają za wołowiną lub w ogóle nie jedzą mięsa, mogą przygotować sobie tatar rybny. W tym celu najlepiej sprawdzi się surowy łosoś lub tuńczyk, łosoś wędzony na zimno, pstrąg czy nawet śledzie.
Tatar z ryby przygotowuje się w podobny sposób, jak z wołowiny. Różnica polega na tym, że w czasie siekania mięsa sprawdzamy przy okazji, czy na pewno nie ma w nim ości. Rybę miesza się z olejem, solą i pieprzem, odrobiną sosu sojowego oraz z sokiem z cytryny.
Gotowego tatara z ryby również podaje się z cebulą, ogórkami kiszonymi, kaparami i można dodać do niego żółtko jaja. Dodatkowo warto udekorować go posiekanym koperkiem.
Ciekawym pomysłem jest przygotowanie tatara z wędzonego na zimno łososia, ale podanego w egzotyczny sposób. Wystarczy użyć wąskie szklane naczynie, w którym na dnie układamy pokrojone w kostkę awokado skropione sokiem z cytryny. Jako kolejną warstwę dajemy posiekanego łososia. Potem układamy drobno pokrojoną cebulę, a na wierzchu pokrojone w kostkę mango.
Tatar rybny można też przygotować ze śledzia. W tym celu śledzie należy wymoczyć w wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Rybę drobno siekamy, a następnie łączymy ją z ugotowanymi żółtkami, olejem, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie z przyprawami układamy na środku talerza, a wokół drobno posiekaną cebulę, marynowane pieczarki, ogórki konserwowe.
Wyjątkową propozycją może być również cytrusowy tatar z tuńczyka, do którego używa się świeżego tuńczyka, pomarańczy, czerwonego grejpfruta i świeżego ogórka ze skórką. Tuńczyka należy drobno posiekać. Z pomarańczy i połówki grejpfruta wykrawamy filety, które następnie drobno kroimy. Zielonego ogórka kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy sól, pieprz i sos sojowy. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut. Odlewamy płyn, który zebrał się na dnie naczynia z tatarem. Jeśli danie jest za mało kwaśne, możemy dodać nieco soku z cytryny. Tatar układamy na talerzu, polewamy go oliwą i posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Wegetariański tatar z pomidora
Okazuje się, że tatar można również zrobić z pomidora! Tego rodzaju przystawkę poleca nawet Magda Gessler. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 12 średniej wielkości pomidorów,
- 4 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka oliwek czarnych i zielonych,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 garść świeżych listków bazylii,
- ½ łyżeczki cukru,
- sól i pieprz,
- sos tabasco.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni Celsjusza.
- Pomidory przecinamy wzdłuż, wycinamy szypułki i gniazda nasienne. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy pomidory przez 3 godziny.
- Po tym czasie studzimy je i drobno siekamy. Do pomidorów dodajemy posiekane kapary i oliwki. Doprawiamy całość solą, cukrem i pieprzem.
- Odstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy dressing. Szalotki siekamy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i osuszamy. Musztardę mieszamy z sosem sojowym, kilkoma kroplami sosu tabasco i oliwą. Dodajemy szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Tatara z pomidorów podajemy wraz z musztardowym dressingiem.
Tatar jest wyjątkowym daniem, które sprawdzi się na każdej imprezie. Jako przystawka cieszy się ogromnym uznaniem wśród smakoszy. Ważne jest, by jego składniki były wysokiej jakości, z zaufanego źródła. Zarówno mięso, jak i żółtko w potrawie są przecież surowe. Nie można więc sobie pozwolić na niepewne składniki.