Z czego można zrobić tatar?

Tatar jest daniem, które uchodzi za przysmak mięsożerców. Kawał wysokiej jakości wołowiny, dobrze doprawiony, z dodatkami w postaci żółtka jaja, ogórków kiszonych czy też marynowanych grzybków. Okazuje się jednak, że tatar wcale nie musi być mięsny. Równie dobrze można to danie przygotować z ryb lub… pomidorów!

Tatar jest wyjątkowym daniem, które sprawdzi się na każdej imprezie Tatar jest wyjątkowym daniem, które sprawdzi się na każdej imprezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tatar wołowy

Tatar, inaczej befsztyk tatarski, to potrawa serwowana z reguły w formie przystawki. Podstawowa jego wersja to siekane, czasami mielone, surowe mięso wołowe, które przyprawia się olejem, solą i pieprzem. Zazwyczaj podaje się go w towarzystwie żółtka, marynowanych grzybków, ogórków kiszonych, kaparów, cebulki.

Najlepszym mięsem na tatar jest polędwica wołowa pozbawiona błon i tłuszczu. Jeśli nie mamy możliwości zakupienia dobrej jakości polędwicy, możemy poszukać chudego rostbefu czy też udźca.

Mięso powinno być dokładnie i drobno posiekane, a następnie długo wyrabiane ręką. W trakcie wyrabiania dodajemy do niego olej rzepakowy, a dla spulchnienia warto dolać kilka łyżek gazowanej wody. Czasami do mięsa można też dodać nieco musztardy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, aż nabierze jednolitej konsystencji.

Czy tatar jest niebezpieczny dla zdrowia?

Gdy mięso jest już odpowiednio przygotowane, dzielimy je na równe porcje wielkości pięści. Układamy je na talerzu, a na środku każdej porcji robimy wgłębienie, by umieścić w nim surowe żółtko jaja. Z kolei wokół mięsa układamy ostre lub kwaśne dodatki, takie jak: biała lub czerwona cebula, kapary, kwaszone ogórki, marynowane grzyby. Każdy z tych dodatków (poza kaparami) powinien być drobno posiekany i umieszczony osobno tak, by można je było wymieszać z mięsem według własnego uznania.

Tatar z ryby

Osoby, które nie przepadają za wołowiną lub w ogóle nie jedzą mięsa, mogą przygotować sobie tatar rybny. W tym celu najlepiej sprawdzi się surowy łosoś lub tuńczyk, łosoś wędzony na zimno, pstrąg czy nawet śledzie.

Tatar z ryby przygotowuje się w podobny sposób, jak z wołowiny. Różnica polega na tym, że w czasie siekania mięsa sprawdzamy przy okazji, czy na pewno nie ma w nim ości. Rybę miesza się z olejem, solą i pieprzem, odrobiną sosu sojowego oraz z sokiem z cytryny.

Gotowego tatara z ryby również podaje się z cebulą, ogórkami kiszonymi, kaparami i można dodać do niego żółtko jaja. Dodatkowo warto udekorować go posiekanym koperkiem.

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie tatara z wędzonego na zimno łososia, ale podanego w egzotyczny sposób. Wystarczy użyć wąskie szklane naczynie, w którym na dnie układamy pokrojone w kostkę awokado skropione sokiem z cytryny. Jako kolejną warstwę dajemy posiekanego łososia. Potem układamy drobno pokrojoną cebulę, a na wierzchu pokrojone w kostkę mango.

Tatar rybny można też przygotować ze śledzia. W tym celu śledzie należy wymoczyć w wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Rybę drobno siekamy, a następnie łączymy ją z ugotowanymi żółtkami, olejem, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie z przyprawami układamy na środku talerza, a wokół drobno posiekaną cebulę, marynowane pieczarki, ogórki konserwowe.

Wyjątkową propozycją może być również cytrusowy tatar z tuńczyka, do którego używa się świeżego tuńczyka, pomarańczy, czerwonego grejpfruta i świeżego ogórka ze skórką. Tuńczyka należy drobno posiekać. Z pomarańczy i połówki grejpfruta wykrawamy filety, które następnie drobno kroimy. Zielonego ogórka kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy sól, pieprz i sos sojowy. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut. Odlewamy płyn, który zebrał się na dnie naczynia z tatarem. Jeśli danie jest za mało kwaśne, możemy dodać nieco soku z cytryny. Tatar układamy na talerzu, polewamy go oliwą i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Wegetariański tatar z pomidora

Okazuje się, że tatar można również zrobić z pomidora! Tego rodzaju przystawkę poleca nawet Magda Gessler. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 12 średniej wielkości pomidorów,
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka oliwek czarnych i zielonych,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 garść świeżych listków bazylii,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz,
  • sos tabasco.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni Celsjusza.
  2. Pomidory przecinamy wzdłuż, wycinamy szypułki i gniazda nasienne. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy pomidory przez 3 godziny.
  3. Po tym czasie studzimy je i drobno siekamy. Do pomidorów dodajemy posiekane kapary i oliwki. Doprawiamy całość solą, cukrem i pieprzem.
  4. Odstawiamy do lodówki.
  5. Przygotowujemy dressing. Szalotki siekamy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i osuszamy. Musztardę mieszamy z sosem sojowym, kilkoma kroplami sosu tabasco i oliwą. Dodajemy szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Tatara z pomidorów podajemy wraz z musztardowym dressingiem.

Tatar jest wyjątkowym daniem, które sprawdzi się na każdej imprezie. Jako przystawka cieszy się ogromnym uznaniem wśród smakoszy. Ważne jest, by jego składniki były wysokiej jakości, z zaufanego źródła. Zarówno mięso, jak i żółtko w potrawie są przecież surowe. Nie można więc sobie pozwolić na niepewne składniki.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀