Z czego można zrobić tatar?

Tatar jest daniem, które uchodzi za przysmak mięsożerców. Kawał wysokiej jakości wołowiny, dobrze doprawiony, z dodatkami w postaci żółtka jaja, ogórków kiszonych czy też marynowanych grzybków. Okazuje się jednak, że tatar wcale nie musi być mięsny. Równie dobrze można to danie przygotować z ryb lub… pomidorów!

Tatar jest wyjątkowym daniem, które sprawdzi się na każdej imprezie Tatar jest wyjątkowym daniem, które sprawdzi się na każdej imprezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tatar wołowy

Tatar, inaczej befsztyk tatarski, to potrawa serwowana z reguły w formie przystawki. Podstawowa jego wersja to siekane, czasami mielone, surowe mięso wołowe, które przyprawia się olejem, solą i pieprzem. Zazwyczaj podaje się go w towarzystwie żółtka, marynowanych grzybków, ogórków kiszonych, kaparów, cebulki.

Najlepszym mięsem na tatar jest polędwica wołowa pozbawiona błon i tłuszczu. Jeśli nie mamy możliwości zakupienia dobrej jakości polędwicy, możemy poszukać chudego rostbefu czy też udźca.

Mięso powinno być dokładnie i drobno posiekane, a następnie długo wyrabiane ręką. W trakcie wyrabiania dodajemy do niego olej rzepakowy, a dla spulchnienia warto dolać kilka łyżek gazowanej wody. Czasami do mięsa można też dodać nieco musztardy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, aż nabierze jednolitej konsystencji.

Czy tatar jest niebezpieczny dla zdrowia?

Gdy mięso jest już odpowiednio przygotowane, dzielimy je na równe porcje wielkości pięści. Układamy je na talerzu, a na środku każdej porcji robimy wgłębienie, by umieścić w nim surowe żółtko jaja. Z kolei wokół mięsa układamy ostre lub kwaśne dodatki, takie jak: biała lub czerwona cebula, kapary, kwaszone ogórki, marynowane grzyby. Każdy z tych dodatków (poza kaparami) powinien być drobno posiekany i umieszczony osobno tak, by można je było wymieszać z mięsem według własnego uznania.

Tatar z ryby

Osoby, które nie przepadają za wołowiną lub w ogóle nie jedzą mięsa, mogą przygotować sobie tatar rybny. W tym celu najlepiej sprawdzi się surowy łosoś lub tuńczyk, łosoś wędzony na zimno, pstrąg czy nawet śledzie.

Tatar z ryby przygotowuje się w podobny sposób, jak z wołowiny. Różnica polega na tym, że w czasie siekania mięsa sprawdzamy przy okazji, czy na pewno nie ma w nim ości. Rybę miesza się z olejem, solą i pieprzem, odrobiną sosu sojowego oraz z sokiem z cytryny.

Gotowego tatara z ryby również podaje się z cebulą, ogórkami kiszonymi, kaparami i można dodać do niego żółtko jaja. Dodatkowo warto udekorować go posiekanym koperkiem.

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie tatara z wędzonego na zimno łososia, ale podanego w egzotyczny sposób. Wystarczy użyć wąskie szklane naczynie, w którym na dnie układamy pokrojone w kostkę awokado skropione sokiem z cytryny. Jako kolejną warstwę dajemy posiekanego łososia. Potem układamy drobno pokrojoną cebulę, a na wierzchu pokrojone w kostkę mango.

Tatar rybny można też przygotować ze śledzia. W tym celu śledzie należy wymoczyć w wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Rybę drobno siekamy, a następnie łączymy ją z ugotowanymi żółtkami, olejem, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie z przyprawami układamy na środku talerza, a wokół drobno posiekaną cebulę, marynowane pieczarki, ogórki konserwowe.

Wyjątkową propozycją może być również cytrusowy tatar z tuńczyka, do którego używa się świeżego tuńczyka, pomarańczy, czerwonego grejpfruta i świeżego ogórka ze skórką. Tuńczyka należy drobno posiekać. Z pomarańczy i połówki grejpfruta wykrawamy filety, które następnie drobno kroimy. Zielonego ogórka kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy sól, pieprz i sos sojowy. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut. Odlewamy płyn, który zebrał się na dnie naczynia z tatarem. Jeśli danie jest za mało kwaśne, możemy dodać nieco soku z cytryny. Tatar układamy na talerzu, polewamy go oliwą i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Wegetariański tatar z pomidora

Okazuje się, że tatar można również zrobić z pomidora! Tego rodzaju przystawkę poleca nawet Magda Gessler. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 12 średniej wielkości pomidorów,
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka oliwek czarnych i zielonych,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 garść świeżych listków bazylii,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz,
  • sos tabasco.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni Celsjusza.
  2. Pomidory przecinamy wzdłuż, wycinamy szypułki i gniazda nasienne. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy pomidory przez 3 godziny.
  3. Po tym czasie studzimy je i drobno siekamy. Do pomidorów dodajemy posiekane kapary i oliwki. Doprawiamy całość solą, cukrem i pieprzem.
  4. Odstawiamy do lodówki.
  5. Przygotowujemy dressing. Szalotki siekamy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i osuszamy. Musztardę mieszamy z sosem sojowym, kilkoma kroplami sosu tabasco i oliwą. Dodajemy szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Tatara z pomidorów podajemy wraz z musztardowym dressingiem.

Tatar jest wyjątkowym daniem, które sprawdzi się na każdej imprezie. Jako przystawka cieszy się ogromnym uznaniem wśród smakoszy. Ważne jest, by jego składniki były wysokiej jakości, z zaufanego źródła. Zarówno mięso, jak i żółtko w potrawie są przecież surowe. Nie można więc sobie pozwolić na niepewne składniki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce