Wysyp grzybów w lasach. Czytelnicy chwalą się zbiorami

Sezon na grzyby w pełni. Czytelnicy chętnie dzielą się z nami zdjęciami swoich zbiorów. Trzeba przyznać, że efekty robią wrażenie.

Wysyp grzybów w lasach. Czytelnicy chwalą się zbiorami
Źródło zdjęć: © zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta
6

Pan Wiesław napisał do rdakcji dziejesie.wp.pl i pokazał nam swoje znalezisko. - Znalazłem nietypowego grzyba i nie wiem co to jest – pisze nasz czytelnik. Skontaktowaliśmy się z Wiesławem Kamińskim, grzyboznawcą, założycielem portalu "Na grzyby". Okazało się, że znaleziony przez naszego użytkownika okaz powszechnie występuje w polskich lasach. – Według mnie to po prostu rozgnieciona purchawka – stwierdził ekspert.

Z kolei pani Alina z Turośli przysłała nam zdjęcie znalezionego na Kurpiach siedzunia sosnowego, znanego także jako kozia broda lub szmaciak. – Naprawdę duży okaz grzyba jadalnego. Według wiadomości w Internecie nasz okaz należy do naprawdę okazałych – pisze pani Alina.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Co ciekawe siedzuń sosnowy był pod ochrona, jednak w 2014 został wykreślony z listy chronionych grzybów. Siedzuń może być wykorzystywany np. do zup, ale również nadaje się do smażenia i suszenia.
W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Z roku na rok nie maleje liczba zatruć i zagrożenie wynikające ze zbierania grzybów trujących lub niejadalnych wciąż jest realne, dlatego na grzybobraniu należy zachować ostrożność.

Jeśli tobie też udało się w ten weekend zebrać imponujące okazy, wyślij nam ich zdjęcie.

Zobacz też: Najbardziej trujący grzyb w Polsce. Większość Polaków nie umie go rozpoznać

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich