Wyśmienite ciasto z karmelowym kremem i owocami
To ciacho skradnie serce niejednego łasucha. Puszysty biszkopt, karmelowy krem i bakalie z nutką alkoholu. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
Masa:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1,5 kostki masła
Wierzch ciasta:
- herbatniki
- alkohol
- suszone śliwki
- suszone morele
- orzechy
- polewa czekoladowa
Przepis
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce oliwę. Ubić pianę z białek, wyłożyć na żółtka, na pianę wysypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wszystko dokładnie wymieszać i upiec biszkopt (30-35 minut w temp. 180 st. C).
- Z mleka przygotować krem toffi (można to zrobić dzień wcześniej). Puszkę z mlekiem włożyć do garnka (nie otwierać!), zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Należy pamiętać, aby puszka podczas gotowania cały czas była przykryta wodą. Po ostudzeniu otworzyć puszkę - w środku będzie pyszny karmel. Możemy również pójść na łatwiznę i kupić gotową masę kajmakową.
- Zmiksować masło, dodawać do niego karmel - do smaku. Powstałą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
- Posiekać śliwki, morele i orzechy, pokropić je alkoholem i odstawić na 1/2 godziny. Potem rozłożyć bakalie równomiernie na karmelowej masie.
- Herbatniki zamoczyć w alkoholu, układać na bakaliach, po wierzchu polać polewą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl