Wyjątkowe śniadanie: Full English Breakfast

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie. Ale czy takie zestawienie produktów to dobry pomysł na energetyczny i pełnowartościowy posiłek?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dziś obfite śniadania nie są w Anglii tak powszechne jak dawniej. Danie to jedli kiedyś głównie chłopi ciężko pracujący przez cały dzień. Śniadanie często było dla nich jedynym posiłkiem, musiało być więc bardzo pożywne. Dziś przyzwyczajenia żywieniowe ludzi bardzo się zmieniły, a angielskie śniadania są głównie atrakcją turystyczną w brytyjskich restauracjach. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić Full English Breakfast.

Podstawą angielskiego śniadania jest sadzone jajko, parówka, bekon i fasolka. Reszta składników zależy od własnej inwencji i upodobań. Zaletą tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego inne składniki, którymi w danej chwili dysponujemy, np. kilka pieczarek czy plasterek szynki. Mając przed sobą trudny i długi dzień, zrezygnuj ze zwykłej kanapki z serem i postaw na pożywne śniadanie, które zapewni sporą dawkę energii aż do wieczora.

Niestety, jest to rodzaj dość tłustego i kalorycznego dania. Smażenie nie jest polecanym sposobem obróbki termicznej. Produkty stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. W dodatku jeśli użyjemy niewłaściwego tłuszczu lub dopuścimy podczas smażenia do przypalenia, w produkcie mogą powstać szkodliwe dla zdrowia substancje. Ze smażonych potraw trzeba też zrezygnować w przypadku występowania stanów zapalnych żołądka i jelit, nadkwasoty, dolegliwości wątrobowych i pęcherzyka żółciowego czy chorób układu krążenia. Porcja klasycznego angielskiego śniadania może dostarczyć nawet 800 kcal, dlatego nie powinna być to codzienna propozycja spożywana przez całą rodzinę. Warto jednak chociaż raz poczuć się prawie, jak rodowity Brytyjczyk i skosztować takiego zestawu. Poniżej propozycja podania Full English Breakfast.

Składniki: 2 jajka, 2 cienkie plastry boczku parzonego, 3 parówki lub frankfurterki, 2 pieczarki, 1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym, łyżka masła, sól, pieprz, kromka chleba.

Przygotowanie: Na dużej patelni podsmażamy boczek, na niego wbijamy jajka. Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podgrzewamy fasolkę i gotujemy parówki (można je też lekko zgrillować). Wszystkie składniki układamy na talerzu, podajemy z tostami lub razowym pieczywem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości