Wyjątkowe śniadanie: Full English Breakfast

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie. Ale czy takie zestawienie produktów to dobry pomysł na energetyczny i pełnowartościowy posiłek?

Wyjątkowe śniadanie: Full English Breakfast
Źródło zdjęć: © 123RF

Dziś obfite śniadania nie są w Anglii tak powszechne jak dawniej. Danie to jedli kiedyś głównie chłopi ciężko pracujący przez cały dzień. Śniadanie często było dla nich jedynym posiłkiem, musiało być więc bardzo pożywne. Dziś przyzwyczajenia żywieniowe ludzi bardzo się zmieniły, a angielskie śniadania są głównie atrakcją turystyczną w brytyjskich restauracjach. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić Full English Breakfast.

Podstawą angielskiego śniadania jest sadzone jajko, parówka, bekon i fasolka. Reszta składników zależy od własnej inwencji i upodobań. Zaletą tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego inne składniki, którymi w danej chwili dysponujemy, np. kilka pieczarek czy plasterek szynki. Mając przed sobą trudny i długi dzień, zrezygnuj ze zwykłej kanapki z serem i postaw na pożywne śniadanie, które zapewni sporą dawkę energii aż do wieczora.

Niestety, jest to rodzaj dość tłustego i kalorycznego dania. Smażenie nie jest polecanym sposobem obróbki termicznej. Produkty stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. W dodatku jeśli użyjemy niewłaściwego tłuszczu lub dopuścimy podczas smażenia do przypalenia, w produkcie mogą powstać szkodliwe dla zdrowia substancje. Ze smażonych potraw trzeba też zrezygnować w przypadku występowania stanów zapalnych żołądka i jelit, nadkwasoty, dolegliwości wątrobowych i pęcherzyka żółciowego czy chorób układu krążenia. Porcja klasycznego angielskiego śniadania może dostarczyć nawet 800 kcal, dlatego nie powinna być to codzienna propozycja spożywana przez całą rodzinę. Warto jednak chociaż raz poczuć się prawie, jak rodowity Brytyjczyk i skosztować takiego zestawu. Poniżej propozycja podania Full English Breakfast.

Składniki: 2 jajka, 2 cienkie plastry boczku parzonego, 3 parówki lub frankfurterki, 2 pieczarki, 1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym, łyżka masła, sól, pieprz, kromka chleba.

Przygotowanie: Na dużej patelni podsmażamy boczek, na niego wbijamy jajka. Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podgrzewamy fasolkę i gotujemy parówki (można je też lekko zgrillować). Wszystkie składniki układamy na talerzu, podajemy z tostami lub razowym pieczywem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm