WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Wrocławski fast food. Konkurencja dla kebaba

Wszyscy zachwycają się kebabem, tymczasem w Polsce mamy równie pyszne danie. Knysza to kultowy fast food z Dolnego Śląska.

Knysza to hit ulicznej gastronomii we Wrocławiu.
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

Knysze to hit ulicznej gastronomii we Wrocławiu. W latach 90-tych, kiedy na ulicach było szaro i brudno, serwowano je niemal na każdym roku. Jednak status kultowych zyskały te z Dworca Głównego. Nad Odrę danie przywędrowało zza Buga. Na pierwszy rzut oka przypomina kebaba. Bułka, warzywa i sos. Brakuje jednak opiekanego na ruszcie mięsa.

Poza tym bułka do knyszy jest bardziej puszysta od chlebka pita. Po upieczeniu należy ją przekroić na dwie półkoliste połówki. Potem każdą się nacina prostopadle do przekroju i delikatnie wydrąża. W ten sposób powstaje kieszonka na farsz. W wersji podstawowej dostaniemy knyszę wegetariańską, a więc tylko z warzywami. Grillowana, lekko słodka bułka, do tego biała i czerwona kapusta, kiszony i świeży ogórek, sałata, cebula, kukurydza, pomidor. Całość jest obficie posypana prażoną cebulką. Do tego sos np. czosnkowy, majonezowy, barbecue. Opcji jest kilka, jednak klasycznej knyszy nie podaje się z pikantnym.

W wersji rozszerzonej w bułce ląduje jeszcze żółty ser. Jeśli natomiast macie ochotę na mięsną wkładkę, możecie pokusić się o knyszę z hamburgerem, kotletem, kurczakiem czy parówką. Ostatnio pojawiły się także z mięsem gyros, jednak taka multikulturowa propozycja, jest dla prawdziwych fanatyków knyszy profanacją. 30 lat temu knysza kosztowała grosze. Dziś za danie zapłacimy kilkanaście złotych. Porcja jest duża, ledwo mieści się w dłoniach. Jeśli akurat czekacie na pociąg na Dworcu głównym we Wrocławiu, warto zaryzykować i skusić się na ten lokalny specjał.

Zobacz też: Czego unikać, aby zachować zdrową sylwetkę?

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥