Wrocławski fast food. Konkurencja dla kebaba

Wszyscy zachwycają się kebabem, tymczasem w Polsce mamy równie pyszne danie. Knysza to kultowy fast food z Dolnego Śląska.

Knysza to hit ulicznej gastronomii we Wrocławiu.
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

Knysze to hit ulicznej gastronomii we Wrocławiu. W latach 90-tych, kiedy na ulicach było szaro i brudno, serwowano je niemal na każdym roku. Jednak status kultowych zyskały te z Dworca Głównego. Nad Odrę danie przywędrowało zza Buga. Na pierwszy rzut oka przypomina kebaba. Bułka, warzywa i sos. Brakuje jednak opiekanego na ruszcie mięsa.

Poza tym bułka do knyszy jest bardziej puszysta od chlebka pita. Po upieczeniu należy ją przekroić na dwie półkoliste połówki. Potem każdą się nacina prostopadle do przekroju i delikatnie wydrąża. W ten sposób powstaje kieszonka na farsz. W wersji podstawowej dostaniemy knyszę wegetariańską, a więc tylko z warzywami. Grillowana, lekko słodka bułka, do tego biała i czerwona kapusta, kiszony i świeży ogórek, sałata, cebula, kukurydza, pomidor. Całość jest obficie posypana prażoną cebulką. Do tego sos np. czosnkowy, majonezowy, barbecue. Opcji jest kilka, jednak klasycznej knyszy nie podaje się z pikantnym.

W wersji rozszerzonej w bułce ląduje jeszcze żółty ser. Jeśli natomiast macie ochotę na mięsną wkładkę, możecie pokusić się o knyszę z hamburgerem, kotletem, kurczakiem czy parówką. Ostatnio pojawiły się także z mięsem gyros, jednak taka multikulturowa propozycja, jest dla prawdziwych fanatyków knyszy profanacją. 30 lat temu knysza kosztowała grosze. Dziś za danie zapłacimy kilkanaście złotych. Porcja jest duża, ledwo mieści się w dłoniach. Jeśli akurat czekacie na pociąg na Dworcu głównym we Wrocławiu, warto zaryzykować i skusić się na ten lokalny specjał.

Zobacz też: Czego unikać, aby zachować zdrową sylwetkę?

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca