Trwa ładowanie...
d46pai0
d46pai0

Wołowina w ostro-słodkim sosie

Przepis
4.4
(5 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 kg mięsa wołowego (zrazówki)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dkg pieczarek
  • 40 dkg czarnej fasolki
  • 150 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 150 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 4 czerwone papryki grillowane (bez skórki)
  • 1 garść posiekanych listków kolendry
  • 1 garść posiekanej mięty
  • uprażone płatki migdałów
  • sos sojowy
  • sos Worcestershire
  • sos z papryczek piri-piri (sos tabasco lub papryczka chili)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
Przepis

Pokrojone w paski mięso marynujemy w czosnku, pieprzu i sosie Worcestershire. Fasolę moczymy a następnie gotujemy w wodzie z solą do miękkości.

Podsmażamy cebulę i dolewamy wino. Gotujemy do momentu aż wyparuje. Następnie cebulę wkładamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu. Na tej samej patelni znowu rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej wcześniej zamarynowane mięso posypując je solą oraz pieprzem. Przekładamy je do garnka z cebulą.

Podsmażone pieczarki z sosem sojowym i pieprzem także wkładamy do garnka. Tak przygotowany sos gotujemy 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy przecier pomidorowy i czarną fasolkę. Gotujemy znów około 30 minut. W razie potrzeby możemy dolać gorącej wody. Kolejno dodajemy zioła, sos piri-piri oraz paprykę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i dolewamy śmietanę.

Sos najlepiej jest podawać z ryżem i posypać uprażonymi płatkami migdałów oraz miętą i kolendrą. Smacznego!

d46pai0

Podziel się opinią

1
Share
d46pai0

d46pai0
d46pai0
d46pai0