Wołowina w ostro-słodkim sosie

Obraz

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (zrazówki)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dkg pieczarek
  • 40 dkg czarnej fasolki
  • 150 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 150 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 4 czerwone papryki grillowane (bez skórki)
  • 1 garść posiekanych listków kolendry
  • 1 garść posiekanej mięty
  • uprażone płatki migdałów
  • sos sojowy
  • sos Worcestershire
  • sos z papryczek piri-piri (sos tabasco lub papryczka chili)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przepis

Pokrojone w paski mięso marynujemy w czosnku, pieprzu i sosie Worcestershire. Fasolę moczymy a następnie gotujemy w wodzie z solą do miękkości.

Przepis

Podsmażamy cebulę i dolewamy wino. Gotujemy do momentu aż wyparuje. Następnie cebulę wkładamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu. Na tej samej patelni znowu rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej wcześniej zamarynowane mięso posypując je solą oraz pieprzem. Przekładamy je do garnka z cebulą.

Przepis

Podsmażone pieczarki z sosem sojowym i pieprzem także wkładamy do garnka. Tak przygotowany sos gotujemy 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy przecier pomidorowy i czarną fasolkę. Gotujemy znów około 30 minut. W razie potrzeby możemy dolać gorącej wody. Kolejno dodajemy zioła, sos piri-piri oraz paprykę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i dolewamy śmietanę.

Przepis

Sos najlepiej jest podawać z ryżem i posypać uprażonymi płatkami migdałów oraz miętą i kolendrą. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców