Wołowina w ostro-słodkim sosie
- 1 kg mięsa wołowego (zrazówki)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dkg pieczarek
- 40 dkg czarnej fasolki
- 150 ml wina czerwonego półsłodkiego
- 150 ml przecieru pomidorowego z kartonika
- 4 czerwone papryki grillowane (bez skórki)
- 1 garść posiekanych listków kolendry
- 1 garść posiekanej mięty
- uprażone płatki migdałów
- sos sojowy
- sos Worcestershire
- sos z papryczek piri-piri (sos tabasco lub papryczka chili)
- 2 łyżki śmietany 18%
- olej do smażenia
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Pokrojone w paski mięso marynujemy w czosnku, pieprzu i sosie Worcestershire. Fasolę moczymy a następnie gotujemy w wodzie z solą do miękkości.
Podsmażamy cebulę i dolewamy wino. Gotujemy do momentu aż wyparuje. Następnie cebulę wkładamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu. Na tej samej patelni znowu rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej wcześniej zamarynowane mięso posypując je solą oraz pieprzem. Przekładamy je do garnka z cebulą.
Podsmażone pieczarki z sosem sojowym i pieprzem także wkładamy do garnka. Tak przygotowany sos gotujemy 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy przecier pomidorowy i czarną fasolkę. Gotujemy znów około 30 minut. W razie potrzeby możemy dolać gorącej wody. Kolejno dodajemy zioła, sos piri-piri oraz paprykę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i dolewamy śmietanę.
Sos najlepiej jest podawać z ryżem i posypać uprażonymi płatkami migdałów oraz miętą i kolendrą. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze