Woda imbirowa. Prosty napój idealny na lato
Imbir słynie ze swoich niezwykłych właściwości. Wpływa korzystnie na trawienie, zwalcza migreny, ma także właściwości przeciwbólowe. W zimie często jest dodawany do herbaty, latem świetnie nada się do zrobienia wody imbirowej.
Właściwości imbiru
Woda imbirowa ma wiele właściwości zdrowotnych, które pomogą naszemu organizmowi poradzić sobie z ciągłymi zmianami temperatur, zimną klimatyzacją czy afrykańskimi upałami. W przeciwieństwie do zwykłej wody, która często po prostu przelewa się przez organizm, ta dodatkowo wzmacnia naszą odporność - imbir zawiera aż dziesięć składników o działaniu antywirusowym.
Woda imbirowa - przepis
Aby zrobić wodę imbirową, potrzebujemy ok. 3-5 cm świeżego korzenia imbiru, 3 szklanki wody, sok z połowy cytryny i miód.
Na początku wlewamy wodę do dzbanka. Następnie ścieramy korzeń imbiru, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do wody. Kolejnym krokiem jest wlanie miodu według uznania i mieszanie, dopóki się nie rozpuści.
Aby w pełni wykorzystać właściwości zdrowotne imbiru, wodę imbirową należy pić co najmniej raz dziennie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl