Włóż folię spożywczą do zamrażarki, zanim jej użyjesz. Efekt przerośnie oczekiwania

Zawijanie posiłków w folię spożywczą może być prawdziwym utrapieniem. Wszystko przez to, że lubi się kleić, ciężko się rozwija i łatwo się rwie. Mamy na to jednak genialny sposób!

Folię powinniśmy przechowywać w zamrażarce.
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Okazuje się, że jedynym, co należy zrobić, jest przechowywanie folii w zamrażarce. Koniec chowania jej do szuflady! Pod wpływem zimna zaczyna dziać się prawdziwa magia.

Dzięki chłodnemu środowisku folia "tężeje", więc łatwiej się rozwija i przestaje się kleić. Jest również znacznie sztywniejsza, dlatego łatwiej jest nią okręcić talerzyk, miskę czy dany produkt spożywczy.

Folia spożywcza to jeden z najbardziej wygodnych sposobów przechowywania. Zakryte nią przedmioty nie psują się tak szybko i nie rozprzestrzeniają swojego zapachu w całej lodówce czy spiżarce.

Dzięki sztuczce z zamrażarką jej używanie stanie dziecinnie proste!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

*Zobacz też: *Jak przechowywać jedzenie?

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw