Włoski drożdżowiec z bakaliami

Obraz

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag masła
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • aromat waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 25 dag bakalii

Przepis

Masło roztapiamy. Mleko lekko podgrzewamy. Zalewamy rozkruszone drożdże. Dodajemy po łyżce cukru i mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą. Żółtka ucieramy z resztą cukru, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz solą. Wlewamy do mąki wraz z rozczynem i mieszamy. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając letnie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku równym 30 cm. Posypujemy bakaliami i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto wkładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni blachę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇