Wiśnie na zimę. Idealne do naleśników, omletów, makaronu
Prosty przepis z bloga "Królestwo garów" na smażone wiśnie do słoiczków. Sekretem ich smaku są aromatyczne przyprawy - kardamon i goździki. Jesienią czy zimą wystarczy odkręcić słoik i albo podgrzać, albo na zimno podać do naleśników, omletów, makaronu, ryżu. Pychotka!
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 kg wiśni
- 1-2 torebki kardamonu
- 4-5 goździków
- 3-4 łyżki cukru
Przepis
Wiśnie umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować (na małym ogniu) 20 minut od zagotowania. Wyjąć słoiki, dokręcić i odwrócić do góry dnem. Z tej porcji wiśni otrzymamy 3-4 słoiki o pojemności 700 ml.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl