Wiosna na talerzu: tatar z awokado i łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami

Przed nami coraz cieplejsze dni. Już niedługo będziemy mogli porzucić kurtki i założyć odkrywające ciało ubrania. Warto więc zmienić nawyki żywieniowe, by nie tylko nie wstydzić się zbędnych kilogramów, ale też poczuć się lekko i zdrowo

Już niedługo będziemy mogli porzucić kurtki i założyć odkrywające ciało ubrania. Warto więc zmienić nawyki żywieniowe, by nie tylko nie wstydzić się zbędnych kilogramów, ale też poczuć się lekko i zdrowo.

Beata Kartowicz przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" wiosenne potrawy. W jej menu znalazły się takie dania jak: tatar z awokado, tarta z mozzarellą i suszonymi pomidorami oraz łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami. Na deser restauratorka przygotowała kogel-mogel zapiekany z truskawkami. Zobaczcie przepis na tatara z awokado.

Składniki:

1 awokado
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki oliwy truflowej
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
rukola do dekoracji talerza

Przygotowanie:

Awokado obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie skropić sokiem z cytryny, dodać wcześniej pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać, ułożyć na rukoli. Na końcu udekorować kwaśną śmietaną i polać oliwą truflową.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja