Wiosenny przysmak. Nie przegap sezonu na botwinkę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Botwina pojawiająca się na straganach i w warzywniakach to jeden z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. W tym okresie nie powinniśmy żałować sobie tych delikatnych liści buraka ćwikłowego, ponieważ są one prawdziwą skarbnicą cennych substancji.

/ 5Co siedzi w młodych listkach buraka?

Obraz
© 123RF

Botwina, czyli młode listki i młode buraczki, jest źródłem składników odżywczych - żelaza, potasu, magnezu, wapnia oraz błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia nasz metabolizm. Jest niskokaloryczna.Szklanka botwiny zaspokaja ponad połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Liście buraka bardzo skutecznie wzmacniają więc odporność organizmu, pomagają uporać się z atakami wirusów czy bakterii. Witamina C neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkadzanie tkanek, przyspieszanie procesów starzenia organizmu czy rozwoju schorzeń układu krążenia. Bardzo silnym antyoksydantem jest również inny ważny składnik botwiny, czyli witamina E, dbająca m.in. o dobrą kondycję skóry (doskonale wpływa na nawilżanie, zapobiega jej wysuszeniu oraz powstawaniu tzw. plam starczych). Botwina dostarcza nam także solidnej dawki bioflawonoidów - przeciwutleniaczy, które chronią serce i układ krążenia oraz związków siarki powstrzymujących rozwój komórek nowotworowych.

/ 5Warzywo nie dla wszystkich

Obraz
© 123RF

Jednak warto też wiedzieć, że botwina jest bogatym źródłem kwasu szczawiowego, substancji utrudniającej przyswajanie magnezu i wapnia. Jego nadmiar osłabia kości i zęby oraz sprzyja tworzeniu się kamieni w nerkach, o czym powinny pamiętać osoby borykające się z problemami układu moczowego, zaburzeniami trawienia tłuszczów czy chorobami jelit. Gotując botwinę, zwracajmy uwagę na ilość wody. Powinna być osolona i dobrze, by było jej dużo - to najlepiej rozcieńczy kwas szczawiowy. Gotujemy bez przykrycia – wtedy (w pewnym stopniu) kwas ulatuje z parą.

/ 5Jak kupować i przechowywać?

Obraz
© 123RF

Botwinę bez trudu kupimy w sklepach i na targowiskach. Podczas zakupów wybierajmy warzywa, które mają głęboki kolor i jędrne liście, unikajmy podwiędłych lub pożółkłych. Z wiekiem stają się one czerwone i postrzępione, co jednak nie wpływa na smak botwiny. Warzywo nie lubi zbyt długiego przechowywania. Dłuższą świeżość, kruchość i jędrność zachowa po włożeniu do papierowej torby, zapewniającej dopływ powietrza i wilgoci oraz umieszczeniu w lodówce, pamiętając, by wcześniej nie płukać botwinowych liści, ponieważ nadmiar wilgoci może przyspieszyć ich gnicie. Roślinę myjemy bezpośrednio przed przyrządzaniem. Moczymy ją wówczas w zimnej wodzie, a następnie starannie opłukujemy, by pozbyć się piasku i zanieczyszczeń.

/ 5Smakowite pomysły

Obraz
© 123RF

Botwinę można jeść na surowo (np. w sałatkach) albo wzbogacić nią wiosenne tarty czy zapiekanki. Delikatne listki będą pyszną przystawką do głównego dania, świetnie komponują się z czosnkiem, szalotką, mielonym kminem rzymskim czy ostrym sosem chili. Botwina jest obowiązkową bazą chłodnika litewskiego, przygotowywanego z zsiadłym mlekiem, kefirem albo maślanką oraz różnymi dodatkami: ogórkiem, rzodkiewką czy jajkiem na twardo. Z buraczanych liści warto również przyrządzić smakowitą zupę - botwinkę. Gotujemy je po prostu w wywarze mięsno-warzywnym i zagęszczamy odrobiną śmietany.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości