Wiosenne przesilenie. Co jeść, by mieć więcej energii?

Przesilenie wiosenne nie jest chorobą, ale daje mnóstwo objawów, które komplikują nam codzienne funkcjonowanie. Nawet w normalnej sytuacji, ten okres dla wielu osób jest trudny, a co dopiero teraz, gdy żyjemy w ciągłym strachu o zdrowie swoje i bliskich.

W naszej diecie powinno znaleźć się sporo warzyw
Źródło zdjęć: © Pixabay

Typowe dla początku wiosny dolegliwości: osłabienie, zmęczenie, senność, rozdrażnienie i problemy z koncentracją, bóle głowy, nerwowość i stany depresyjne, mogą atakować nas teraz z podwójną siłą. Tym bardziej, że wiosenne przesilenie zwykle wiąże się też z mniejszą odpornością na stres.
Przesilenie wiosenne nie jest jednak końcem świata. Najlepiej radzić z nim sobie dzięki wysiłkowi fizycznemu (tak, w domu też można uprawiać sport) i dobrze skomponowanej diecie.

Najbardziej znanym sposobem na poprawę samopoczucia jest jedzenie słodyczy. To jednak droga w ślepy zaułek, bo wiosną zdecydowanie powinniśmy ograniczyć ilość przyjmowanego cukru. Wyjątkiem jest czekolada, szczególnie gorzka i oczywiście jadana z umiarem. Zawiera ona magnez, cynk i selen, które podnoszą poziom endorfin, odpowiadających za samopoczucie.

Zobacz też: Produkty, które poprawiają nastrój

W naszej wiosennej diecie powinno znaleźć się sporo warzyw, pieczywa pełnoziarnistego, płatków zbożowych, suszonych owoców i orzechów, oraz wszelkiego rodzaju kasz. Dlaczego? Produkty te nie tylko są bardzo sycące, ale dostarczają nam mnóstwo błonnika, działającego jak oczyszczacz organizmu. Dzięki błonnikowi szybciej przebiega przemiana materii i usuwanie szkodliwych, wpływających źle na nasze zdrowie substancji.

Dla prawidłowego funkcjonowania bardzo ważne są także witaminy i minerały. Witaminy z grupy B łagodzą napięcie, dodają energii, a także pomagają w produkcji serotoniny, hormonu szczęścia. Najwięcej witaminy B zawierają wspomniane wcześniej kasze (szczególnie gryczana), ale również kiełki, młode zielone warzywa i ryby. Warto korzystać z ekologicznych nowalijek, nie bez powodu nazywanych wiosennym skarbem.

Ryby to nie tylko skarbnica witaminy B, ale również kwasów omega-3. Poprawiają one pracę układu nerwowego, pozwalają nam walczyć z wahaniami nastroju i zmniejszają apatię. Tłuste morskie ryby, takie jak śledzie, makrele, łososie czy węgorze powinny na stałe gościć na naszych stołach – zarówno smażone, pieczone czy gotowane, ale również w formie konserw czy wędzonek.

Bez warzyw i owoców każda dieta, a szczególnie ta oczyszczająca i ciało i umysł, będzie do niczego. Kiedy dopada nas stres lub wahania nastroju, zadbajmy o to, by zwiększyć codzienną dawkę surówek i sałatek, szczególnie zwracając uwagę na takie produkty jak papryka, kiszona kapusta, porzeczki, cytrusy czy żurawina.

Istotne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu. Co najmniej półtora litra dobrej jakościowo wody dziennie to absolutne minimum. Aby pobudzić organizm, powinniśmy pić również rano szklankę ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Nie możemy również nie pamiętać o tym, jakie produkty trzeba ograniczyć. Mocna kawa, herbata, słodzone napoje gazowane oraz alkohol wypłukują magnez oraz witaminy z grupy B. Wyrzucając zatem z jadłospisu te produkty, a wprowadzając do niego bardziej wartościowe, znacznie łatwiej będzie nam przetrwać wiosenne przesilenie, odzyskamy dobry nastrój i zapał do życia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść