Trwa ładowanie...
d3w2996
d3w2996

Wiosenne placki ziemniaczane z sosem śmietanowo-cebulowym

Przepis
3.5
(31 głosów)
Oceń:
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
    • Sos:
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka śmietany
  • pieprz czarny do smaku
  • 100 g śmietankowego serka topionego (opcjonalnie)
    • - ½ pęczka szczypiorku
Przepis

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na tarce o grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać śmietanę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.

Gorące placki polać sosem i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.

d3w2996

Podziel się opinią

2
Share
d3w2996

d3w2996
d3w2996
d3w2996