Wiosenne placki ziemniaczane z sosem śmietanowo-cebulowym
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Sos:
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka śmietany
- pieprz czarny do smaku
- 100 g śmietankowego serka topionego (opcjonalnie)
- - ½ pęczka szczypiorku
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na tarce o grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać śmietanę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
Gorące placki polać sosem i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Podziel się opinią
Komentarze