Trwa ładowanie...
05-09-2008 14:17

Wino i owoce zapobiegają grypie

Składnik znajdujący się w owocach i winie sprawiają, że nie zarażamy się grypą.

Wino i owoce zapobiegają grypieŹródło: archiwum, fot: archiwum
d36a24o
d36a24o

Podawana myszom kwercetyna, substancja, która występuje w owocach, warzywach i czerwonym winie, zapobiega zarażeniu się grypą - informuje "American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology".

Kwercetyna jest związkiem z grupy flawonoidów. Zawierają ją na przykład liście herbaty, czerwona cebula, jagody, brokuły i czerwone wino. Wiadomo, że zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych i eliminuje wolne rodniki. Dużo kwercetyny jest w korze amerykańskiego dębu Quercus tinctoria - wyekstrahowana z tej kory kwercetyna jest używana do barwienia bawełny i wełny na kolory brązowoczerwone, pomarańczowe i oliwkowoczarne.

Naukowcy z University of South Carolina oraz Clemson University prowadząc badania na myszach udowodnili, że zwierzęta poddane stresowi, zmuszone do biegania na ruchomej bieżni i zarażane wirusem grypy rzadziej chorowały - mimo, że wysiłek i stres zwykle ułatwiają rozwój zakażenia. Zdaniem autorów badań, odpowiednie dawki kwercetyny mogą pomóc także ludziom zmuszonym do dużego wysiłku - na przykład sportowcom czy żołnierzom.

(PAP)

d36a24o
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36a24o
Więcej tematów