Wino i owoce zapobiegają grypie
Składnik znajdujący się w owocach i winie sprawiają, że nie zarażamy się grypą.
Podawana myszom kwercetyna, substancja, która występuje w owocach, warzywach i czerwonym winie, zapobiega zarażeniu się grypą - informuje "American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology".
Kwercetyna jest związkiem z grupy flawonoidów. Zawierają ją na przykład liście herbaty, czerwona cebula, jagody, brokuły i czerwone wino. Wiadomo, że zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych i eliminuje wolne rodniki. Dużo kwercetyny jest w korze amerykańskiego dębu Quercus tinctoria - wyekstrahowana z tej kory kwercetyna jest używana do barwienia bawełny i wełny na kolory brązowoczerwone, pomarańczowe i oliwkowoczarne.
Naukowcy z University of South Carolina oraz Clemson University prowadząc badania na myszach udowodnili, że zwierzęta poddane stresowi, zmuszone do biegania na ruchomej bieżni i zarażane wirusem grypy rzadziej chorowały - mimo, że wysiłek i stres zwykle ułatwiają rozwój zakażenia. Zdaniem autorów badań, odpowiednie dawki kwercetyny mogą pomóc także ludziom zmuszonym do dużego wysiłku - na przykład sportowcom czy żołnierzom.
(PAP)